Enel Green Power România, subsidiara locală a diviziei de producție de energie regenerabilă a gigantului italian Enel, și EDPR România, din grupul portughez de profil EDP Renováveis, au solicitat în instanță sesizarea Curții Constituționale, cu excepție de neconstituționalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producției de energie electrică, informează Profit.ro.
Enel a deschis un proces prin care a cerut anularea ca nelegal a unui Ordin ANAF privind aplicarea impozitului de 80% pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare a energiei și prețul de 450 lei/MWh. Enel deja obținuse suspendarea aplicării acestui Ordin.
În dosar s-a alăturat și EDPR România, în calitate de intervenient. Ca pârâți figurează ANAF, Guvernul, prin Secretariatul său General (SGG), și Ministerul de Finanțe.
La cel mai recent termen, cele două companii au depus la instanță solicitări de sesizare a Curții Constituționale cu excepții de neconstituționalitate privind prevederile din Legea nr. 259/2021, dar și din OUG nr. 119/2022, referitoare la supraimpozitare, informează Profit.ro.
Enel a reclamat că Legea nr. 259/2021, prin care a fost impusă prima formă a supraimpozitării, încalcă prevederile Legii Concurenței nr. 21/1996, ale Codului Fiscal, ale Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, precum și principiul securității juridice. În privința Ordinului ANAF ca atare, Enel reproșează Fiscului că nu a făcut cel mai important lucru: să explice cum se plătește impozitul pe veniturile suplimentare.
În motivarea deciziei Curții de Apel București, care a dispus suspendarea Ordinului ANAF, sunt incluse și estimări ale Enel privind impactul financiar al supraimpozitării:
„Chiar în lipsa unui bilanț contabil (întrucât nu s-a împlinit termenul pentru aprobarea acestuia), trebuie privite ca aparent pertinente susținerile societății reclamante care estimează că va înregistra o pierdere datorată plății acestui impozit: – în cuantum estimat provizoriu de 141.951.343 lei, raportată la primul trimestrul al anului 2022; – în cuantum estimat provizoriu de 312.888.731 lei, raportat la întregul an calendaristic. La această sumă, se adaugă și suma de 40.978.845 lei, plătită de reclamantă cu titlu de impozit aferent lunilor noiembrie și decembrie 2021 (așa cum rezultă din dovezile de la dosar), ceea ce constituie, deopotrivă, o pagubă deja produsă în patrimoniul reclamantei″, se arată în documentul citat de Profit.ro.
EDPR România a arătat în instanță că „a ajuns să plătească în mod nelegal mai mult de 250.000.000,00 lei cu titlu de impozit″.
Următorul termen în proces a fost stabilit pentru luna viitoare.