Enel şi EDPR atacă la Curtea Constituţională suprataxa impusă de Guvernul Ciucă în domeniul energiei

Enel şi EDPR atacă la Curtea Constituţională suprataxa impusă de Guvernul Ciucă în domeniul energiei
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Enel Green Power România, subsidiara locală a diviziei de producție de energie regenerabilă a gigantului italian Enel, și EDPR România, din grupul portughez de profil EDP Renováveis, au solicitat în instanță sesizarea Curții Constituționale, cu excepție de neconstituționalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producției de energie electrică, informează Profit.ro.

Enel şi EDPR, sesizare la CCR privind supraimpozitarea din energie

Enel a deschis un proces prin care a cerut anularea ca nelegal a unui Ordin ANAF privind aplicarea impozitului de 80% pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare a energiei și prețul de 450 lei/MWh. Enel deja obținuse suspendarea aplicării acestui Ordin.

În dosar s-a alăturat și EDPR România, în calitate de intervenient. Ca pârâți figurează ANAF, Guvernul, prin Secretariatul său General (SGG), și Ministerul de Finanțe.

La cel mai recent termen, cele două companii au depus la instanță solicitări de sesizare a Curții Constituționale cu excepții de neconstituționalitate privind prevederile din Legea nr. 259/2021, dar și din OUG nr. 119/2022, referitoare la supraimpozitare, informează Profit.ro.

Enel a reclamat că Legea nr. 259/2021, prin care a fost impusă prima formă a supraimpozitării, încalcă prevederile Legii Concurenței nr. 21/1996, ale Codului Fiscal, ale Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, precum și principiul securității juridice. În privința Ordinului ANAF ca atare, Enel reproșează Fiscului că nu a făcut cel mai important lucru: să explice cum se plătește impozitul pe veniturile suplimentare.

Cât estimează Enel ca fiind impactul financiar al supraimpozitării

În motivarea deciziei Curții de Apel București, care a dispus suspendarea Ordinului ANAF, sunt incluse și estimări ale Enel privind impactul financiar al supraimpozitării:

„Chiar în lipsa unui bilanț contabil (întrucât nu s-a împlinit termenul pentru aprobarea acestuia), trebuie privite ca aparent pertinente susținerile societății reclamante care estimează că va înregistra o pierdere datorată plății acestui impozit: – în cuantum estimat provizoriu de 141.951.343 lei, raportată la primul trimestrul al anului 2022; – în cuantum estimat provizoriu de 312.888.731 lei, raportat la întregul an calendaristic. La această sumă, se adaugă și suma de 40.978.845 lei, plătită de reclamantă cu titlu de impozit aferent lunilor noiembrie și decembrie 2021 (așa cum rezultă din dovezile de la dosar), ceea ce constituie, deopotrivă, o pagubă deja produsă în patrimoniul reclamantei″, se arată în documentul citat de Profit.ro.

EDPR România a arătat în instanță că „a ajuns să plătească în mod nelegal mai mult de 250.000.000,00 lei cu titlu de impozit″.

Următorul termen în proces a fost stabilit pentru luna viitoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo
18:39 - „Doamne, hai că nu suntem pierduți!”. O ambulanță blocată în zăpadă a fost împinsă de un grup de petrecăreți. Tinerii au mers 2 kilometri prin viscol pentru a ajunge la autospecială (VIDEO, FOTO)