Eurostat: Spania şi România, cel mai sever declin anual din UE al economiei, în trimestrul trei din 2020

Eurostat: Spania şi România, cel mai sever declin anual din UE al economiei, în trimestrul trei din 2020
FOTO: Pixabay.com

Datele publicate de Eurostat indică faptul că Spania și România au înregistrat în trimestrul trei cel mai mare declin anual al economiei din UE.

Spania și România, cea mai severă scădere a economiei

Comparativ cu perioada similară din 2019, cel mai sever recul a fost înregistrat în Spania şi România, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul trei din 2020, indică faptul că s-a înregistrat cel mai mare declin anual în Spania (minus 8,7%), România (minus 6%) şi Cehia (minus 5,8%), iar cel mai mic în Lituania (minus 1,7%) şi Polonia (minus 2%).

Datele reprezintă o redresare parţială, după ce, în trimestrul doi din 2020, PIB-ul a înregistrat un declin anual de 14,8% în zona euro şi de 13,9% în UE, cele mai semnificative scăderi de când se publică datele, respectiv 1995.

De asemenea, în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o creştere de 12,6% şi UE un avans de 11,6%, după un declin de 11,8% şi, respectiv, 11,4%, în perioada aprilie-iunie 2020. Sunt cele mai semnificative creşteri de când se publică aceste date, respectiv 1995.

Toate statele UE pentru care sunt disponibile datele au raportat creşteri în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans fiind în Franţa (18,2%), Spania (16,7%) şi Italia (16,1%).

În trimestrul trei din 2020, economia României a înregistrat o creştere cu 5,6%, după un declin de 12,2% în perioada aprilie – iunie 2020.

Klaus Iohannis despre evoluția economică a României

Despre evoluția economică a României a vorbit șișeful statului. Klaus Iohannisa anunțat o creștere de 5% față de trimestrul precedent al acestui an.

Totodată, după întâlnirea cu premierul și miniștrii de resort, președintele a declarat că România va beneficia de 30 de miliarde de euro, fonduri europene pentru finanțarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Acum, referitor la situația economică – avem date noi despre trimestrul III și, chiar dacă suntem, evident, într-o criză economică și economia a performat mai puțin bine decât în perioada de comparație a anilor anteriori, totuși avem și o veste bună. Comparația cu trimestrul II al acestui an ne arată că economia își revine. Avem, față de trimestrul trecut, o creștere notabilă, în jur de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte, au fost măsurile juste și, foarte important, evităm ceea ce se numește o recesiune tehnică„.

Urmăriți B1TV.ro și pe