EXCLUSIV // Confruntat cu criticile marilor producători, Ministerul Agriculturii explică măsurile luate pentru a sprijini sectorul alimentar în contextul pandemiei

EXCLUSIV // Confruntat cu criticile marilor producători, Ministerul Agriculturii explică măsurile luate pentru a sprijini sectorul alimentar în contextul pandemiei

În contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, marii producători din industria alimentară din România au deplâns lipsa de implicare a autorităților pentru sprijinirea unor sectoare grav afectate în ultimele luni, cum sunt cele de carne și lapte. În replică, Ministerul Agriculturii a prezentat într-un răspuns oferit pentru B1.RO care au fost acțiunile concrete pe care le-a inițiat pentru a sprijini industria alimentară în perioada crizei santiare.

Cum explică MADR că a intervenit pentru a sprijini industria alimentară în timpul pandemiei

Potrivit MADR, măsurile de sprijin au urmărit diminuarea cauzelor care pot denatura prețurile produselor agroalimentare, dezvoltarea în paralel de servicii publice conexe pentru implementarea măsurilor de dezvoltare locală şi echitate socială și pentru eliminarea disparităţilor; promovarea și abordarea integrată a acţiunilor de dezvoltare din punct de vedere socio-economic şi de mediu.

“Politicile de sprijin ale MADR au în vedere acoperirea cererilor de alimente sigure și hrănitoare într-un mod durabil şi identificarea celor mai bune soluții pentru a răspunde unor provocări legate de competitivitate precum: creșterea productivității, îmbunătățirea performanței de mediu și adaptarea la schimbările climatice și îmbunătățirea rezistenței fermierilor mici la șocurile de piață provocate de factorii climatici sau riscurile bolilor transfrontaliere, inclusiv pandemii, precum COVID -19”, precizează Ministerul Agriculturii în răspunsul oferit.

Dintre măsurile de sprijin acordate prin PNDR pentru sectorul agroalimentar Ministerul amintește de :

Submăsura 4.2 „Investiţii pentru procesarea/marketingul produselor agricole” din PNDR 2014- 2020

În ceea ce privește sectoarele activităților sprijinite, măsurile de sprijin vizează în primul rând: sectorul cerealelor (56,8%), carne, produse din carne și ouă (15,1%), lapte și produse lactate (12,4%), legume, fructe, cartofi, semințe oleaginoase (10,8%) , vin 8 (3,1%), miere de albine și albine – 1,2% din proiectele sprijinite

De asemenea, Ministerul precizează că o formă desprijin pentru jucătorii din sectorul agroalimentar a fost reprezentată de Submăsura 4.2 GBER – Schema de ajutor de stat „Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole”

Aceasta vizează acordarea unor mecanisme de finanțare pentru producători, prin care aceştia să fie recompensaţi pentru eforturile de a produce o gamă diversificată de produse de calitate, este benefică pentru economia rurală. Sistemele de calitate contribuie la politica de dezvoltare rurală, dar şi la politicile de sprijin al pieţei Uniunii Europene şi al veniturilor aplicate în cadrul Politicii Agricole Comune (P.A.C.).

“Notificarea la Comisia Europeană a schemelor de calitate naționale permite producătorilor/procesatorilor, accesarea de fonduri europene prin măsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală- PNDR, obținând astfel: Sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate (Submăsura 3.1) Sprijin pentru activităţile de informare şi de promovare desfăşurate de grupurile de producători în cadrul pieţei interne (Submăsura 3.2)”, precizează Ministerul Agriculturii.

Măsurile luate de MADR în contextul pandemiei de coronavirus

În ceea ce privește situația generală creată de pandemia de coronavirus agroalimentar, Ministerul Agriculturii precizează că nou context creat a necesitat implementarea unor măsuri la nivel național și internațional.

Potrivit instituției, în situații de criză, adoptarea de măsuri critice, cum ar fi plafonarea prețurilor sau raționalizarea alimentelor, fără a se cuantifica impactul socio-economic real, trebuie evitate, întrucât, astfel de măsuri pot avea implicații negative mai mari decât efectele benefice așteptate.

De asemenea, DGPIAC a consultat sectorul agroalimentar în ceea ce privește viziunile/propunerile/soluțiile entităților reprezentative ale acestuia, necesare întocmirii Planului de Acțiune unic pentru relansarea post-criză a economiei naționale, propus de forurile decizionale de specialitate, de la nivel central.

Pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor fermierilor și micilor producători de produse agroalimentare MADR explciă faptul că a creat și implementat un portal (platformă on-line) care are un dublu scop: producătorii agricoli pot sa-și facă publice ofertele de produse proaspete tuturor celor interesați și se poate facilita accesul la informații a celor interesați în achiziția produselor disponibile, rețele de retail, cumpărători persoane fizice sau alte entități interesate.

De asemenea, pentru a contribui la stabilizarea economiei naționale, a sectorului agroalimentar în special, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a inițiat mai multe demersuri administrative:

1. Demersuri către organizațiile profesionale și interprofesionale recunoscute (OP, OIPA, AOP, Cooperative și Grupuri de producători), integrate pe filiere de produs, pentru promovarea accesării schemelor de calitate naționale și europene;

2. Demersuri susținute pentru recunoașterea produselor agricole și alimentare înregistrate pe scheme de calitate, care oferă producătorilor instrumentele necesare pentru o mai bună identificare și promovare a acestor produse;

3. Demersuri pentru consultarea permanentă a sectorului agroalimentar în ceea ce privește viziunea/propunerile/soluțiile entităților reprezentative ale acestuia, necesare punerii în aplicare a măsurilor specifice situațiilor de criză, lansate de Comisia Europeană;

4. Susținerea de către MADR a demersurilor înaintate de către operatori/entități reprezentative ale sectorului către:

Ministerul Finanțelor Publice, pentru: inițierea unor acte legislative care să prevadă acordarea de facilități fiscale furnizorilor importanți de ambalaje pentru industria alimentară, pentru asigurarea continuității activității în acest domeniu;extinderea facilităților fiscale oferite IMM-urilor, precum și efectuarea demersurilor în plan legislativ, în sensul includerii pe lista societăților beneficiare de finanțări prin programul IMM Invest, sau prin alte programe similare și a societăților aflate la limita interpretabilă îndeplinirii criteriilor privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru: analiza oportunității includerii și a altor activități economice, în categoria sectoarelor prioritare ale economiei naționale.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurilor și Comunicațiilor, pentru: includerea în categoria transporturilor prioritare, a transporturilor de produse alimentare, a transportului de materii prime utilizate în sectorul industriei alimentare, de mărfuri perisabile, inputuri agricole, echipamente utilizate în categoria produse utilizate în agricultură.

Ministerul Sănătății, pentru: acordarea de priorități operatorilor economici din România pentru distribuirea de substanțe biocide indispensabile dezinfectării spațiilor de producție, pentru prevenirea răspândirii virusului Sars-CoV 2, impuse de specificul și importanța majoră în economie a sectorului industriei alimentare.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru susținerea solicitării Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc – APAR de prelungire/emitere a autorizațiilor de recoltare a produselor nelemnoase din flora spontană, necesare obținerii de produse agroalimentare, în vederea asigurării continuității activităţilor acestora, în contextul crizei generate de noul COVID – 19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:37 - Copil, în stare gravă la spital, după ce a suferit un atac cardio-respirator. Băiatul era în excursie, la un parc acvatic din Oradea
18:33 - Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia după căderea regimului / Ofițerii din serviciile secrete de la damasc fac dezvăluiri incendiare
18:21 - Ce se va întâmpla, de la 1 ianuarie, odată cu majorarea salariului minim. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Începând cu aceeaşi dată …”
18:11 - Ministerul Apărării avertizează asupra unei campanii masive de manipulări și dezinformări care circulă în spațiul public
17:49 - AEP a trimis mai multe probe Parchetului General, care arată banii băgați în campania electorală a lui Călin Georgescu: „Atestă că nu a fost o campanie cu finanțare zero” (VIDEO)
17:44 - Daniel Breaz, despre dosarul care îl vizează pe Horațiu Potra: „Pe mine mă frapează faptul că Georgescu avea nevoie de această pază”
17:08 - Marian Vanghelie, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul Economat. Fostul primar, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul este de sute de milioane de lei
17:02 - Crimă în Sectorul 5 al Capitalei. Mama agresorului a sunat la 112 pentru a anunța fapta
16:56 - Gheorghe Ialomițianu: „Acest Guvern trăiește din împrumuturi și vă dați seama ce dobânzi plătim” (VIDEO)
16:51 - Bogdan Matei (PSD), despre problemele cauzate de softul Casei de Pensii: Sunt foarte multe probleme și, din păcate, pensionarii au de suferit. Statul român, prin anumite instituții ale sale, nu este pregătit de digitalizare (VIDEO)