EXCLUSIV // Perioadă de foc pentru hoteluri și restaurante. Ionuț Dumitru, economist: „Lucrurile nu vor arăta bine pentru o lungă perioadă de timp”

EXCLUSIV // Perioadă de foc pentru hoteluri și restaurante. Ionuț Dumitru, economist: „Lucrurile nu vor arăta bine pentru o lungă perioadă de timp
Foto: Dan Gold (Unsplash.com)

HORECA se zbate să mai recupereze din pierderile cauzate de pandemie. Multe afaceri deja s-au închis. Doar cei mai puternici vor rezista, într-un domeniu care va mai avea ceva timp de luptat, crede economistul Ionuț Dumitru, profesor universitar la ASE, fost președinte al Consiliului Fiscal din România

„Sunt domenii de activitate care vor fi afectate o perioadă mai lungă de timp. Perspectiva aceasta, a vaccinului, nu este foarte clarificată în momentul de față. Sunt domenii de activitate în care interacțiunea umană joacă un rol mult mai important. De exemplu, serviciile de turism, unde interacțiunea fizică este esența business-ului respectiv.

Acolo, lucrurile nu vor arăta bine pentru o lungă perioadă de timp. Să nu ne imaginăm că de mâine, toată lumea va pleca în vacanță ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Există o temere care va persista o lungă perioadă de timp. În zona de servicii, această cădere care a fost recuperată într-o proporție destul de mică, iar perspectivele nu arată deloc grozav„, a mai declarat Ionuț Dumitru pentru B1.ro.

România, departe de a fi un stat predictibil pentru antreprenori

Oamenii de afaceri duc muncă de lămurire cu guvernanții de 20 de ani, pe aceeași temă. Vor predictibilitate. Cât de mult a evoluat România din acest punct de vedere, a dezvăluit Ionuț Dumitru pentru B1.ro.

„E greu de spus. Cifrele s-au mai îmbunătățit. Ca elemente de birocrație, de modul în care se fac politicile economice, din punct de vedere al predictibilității, lucrurile sunt mai bune. Că suntem departe față de unde ar trebui să fim, o arată toate clasamentele. Suntem mult departe de țările dezvoltate”, a precizat economistul pentru B1.ro.