„Existenţa porcilor în România, în pericol”: îngrijorări și acuzații grave în contextul unor focare de pestă porcină. Ce se urmărește

Existenţa porcilor în România, în pericol: îngrijorări și acuzații grave în contextul unor focare de pestă porcină. Ce se urmărește
Foto simbol: Pixabay

Fermele de porci ameninţă cu plângeri penale din cauza traficului de animale fără documente din România care ar cauza și favoriza răspândirea pestei porcine africane şi le-ar provoca pagube imense.

La rândul lor, autorităţile dau vina pe internet și susțin că ar fi „explodat comerţul online”; anunță controale ample la micii crescători – „samsarii” care vând „la drum”, potrivit știripesurse.ro.

Atât marii producători cât și autoritățile statului îi iau în vizor pe cei ce nu vând, sau nu pot, să comercializeze legal carnea de porc.

Acuzații grave și interese mari

Scandalul uciderii acestor animale la scară largă în anumite focare tinde să se extindă și la Arad după ce, în cursul dimineții, B1TV.ro relata gazarea a 24.000 porci în județul Iași și a altor 40.000 în Timiș, precum și revolta în rândul unor săteni care susțin că apariția pestei porcine africane urmărește distrugerea industriei autohtone a cărnii.

Fermierul arădean Dimitrie Muscă, proprietarul unei crescătorii de 50.000 porci, avertizează că „însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol”, nu doar afacerile din domeniu, din cauza pestei porcine africane care „începe din nou să se răspândească în ţară”.

„Constatăm că autorităţile nu fac suficient pentru a combate comerţul ilegal de porci, iar pesta începe din nou să se răspândească în ţară. Aceşti samsari pe care îi vedem cu porcul sau oaia pe toate drumurile trebuie opriţi şi avem în vedere să depunem plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, care îi vizează pe ei şi pe autorităţile care nu îşi fac treaba.

Însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol, pentru că la noi în ţară se mai produce doar 10% din carnea de porc pe care o consumăm iar restul vine din importuri. Dacă autorităţile nu iau măsuri mai aspre, suntem doar noi crescătorii care avem datoria să facem ceva”, a declarat marţi, pentru Agerpres, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă.

Se solicită controlul total al circulației animalelor

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, pentru sursa amintită, a legitimat acuzațiile patronilor care se tem că fermele le vor fi puse sub restricţii sau chiar s-ar putea confrunta cu boala în propriile crescătorii.

„A explodat şi comerţul online cu porci şi carne de la animale provenite din gospodării. Cea mai mare problemă este circulaţia animalelor fără documente, iar pentru transportul animalelor între judeţe este nevoie de avizul din ambele judeţe, de plecare şi de sosire a animalelor.

Deci comerţul de porci vii şi carne de porc provenită din sacrificări ilegale reprezintă principalul pericol pentru transmiterea virusului pestei porcine africane. Considerăm că mistreţii nu mai sunt pericolul principal, pentru că numărul lor a scăzut semnificativ”, susține acesta.

Comerțul țărănesc fără documente, sancționat aspru pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”

Acolo unde se vor constata focare de pestă porcină africană şi se va dovedi că animalele au fost cumpărate/vândute fără documente, probabil se vor îndrepta împotriva lor şi vor face plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Un focar poate, pe raza de 10 kilometri, să introducă în restricţii ferme comerciale mari, aducând pierderi economice imense”, a spus şeful DSVSA Arad care a lansat un apel către populaţie, pentru a anunţa veterinarul în cazul oricăror simptome apărute la animalele din gospodării ce ridică suspiciuni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`