Experții FMI recomandă o creştere moderată a salariilor şi a pensiilor în 2012

Experții FMI recomandă o creştere moderată a salariilor şi a pensiilor în 2012

Într-un comunicat al experților FMI, instituția  a recomandat autorităţilor române să ia în calcul o creştere moderată a salariilor şi a pensiilor în 2012.

Totuși, se recomandă creșterile respective în funcţie de posibilităţile bugetului din acest an. Experții apreciază că România a făcut progrese economice, dar că Guvernul trebuie să continue reformele pentru reducerea deficitului bugetar.

”Atingerea acestor ţinte fiscale ambiţioase va necesita continuarea restricţiilor de cheltuieli, fără posibilitatea de a acorda creşteri salariale sau de pensii decât în a doua parte a anului” se arată în raportul respectiv.

„Îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012 va avea efecte negative asupra cererii şi a creşterii interne. (…) Astfel că participanţii la misiunea de evaluare recomandă autorităţilor să ia în consideraţie o creştere moderată a salariilor în sectorul public şi a pensiilor (poate reflectând costul de trai) în timpul anului 2012, dacă bugetul permite acest lucru”, mai precizează experţii FMI.

Raportul a fost alcătuit pe baza datelor culese de experți în timpul misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale care s-a desfășurat la Bucureşti, în perioada 25 octombrie-7 noiembrie 2011, când s-a făcut o a treia evaluare a acordului de tip stand-by cu FMI.

O altă misiune FMI este așteptată la București începând cu 25 ianuarie.

Ultima oră
20:44 - Criza facturilor | Virgil Popescu: Vom pune în lege obligativitatea furnizorilor de a nu debranșa, de a reface facturile întocmite eronat și de a nu percepe penalități / Nimeni nu rămâne cu banii dați și nerecuperați (VIDEO)
20:30 - De ce au explodat prețurile facturilor la energie. V. Popescu, ministrul Energiei: „Eu cred că nu a fost incompetență” (VIDEO)
20:22 - Kim Jong-un face angajări. Condiții extrem de stricte pentru bodyguarzi
20:12 - Ministrul Energiei a anunțat noile măsuri în criza facturilor la electricitate și gaze naturale. Explicațiile lui Virgil Popescu (VIDEO)
19:41 - Andreea Bălan vrea să-și cumpere apartament în Dubai. Cum arată locuința pe care a pus ochii. „Investiția ar fi ceva, dar se poate plăti în rate, în 2 ani” (VIDEO, GALERIE FOTO)
19:23 - Cătălin Zmărăndescu (Survivor), criticat și de fiul său: „Eu v-am spus despre caracterul său. Și-a dat cu tesla-n cap” (VIDEO)
19:17 - Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat | Emilia Șercan: Ponta a invocat aceeași scuză și a rămas fără titlul de doctor / În universitățile militare impostura a fost încurajată / Sistemul a reacționat la dezvăluiri, blocând accesul la teze (VIDEO)
18:38 - Simona Halep şi-a aflat adversara din turul 2 de la Australian Open 2022. E o sportivă care a fost prinsă dopată în urmă cu trei ani
18:26 - Suedia nu mai fuge de virus: a fost eliminată obligativitatea prezentării testului COVID la intrarea în țară
18:15 - Laurențiu Reghecampf, umilit de Anamaria Prodan: El săracul are minte cât furnica. A ajuns de râsul țării. Îl vor fetele doar cât are bani