Facturile vor exploda: Companiile au trimis deja notificări consumatorilor privind scumpirile masive la energie

Facturile vor exploda: Companiile au trimis deja notificări consumatorilor privind scumpirile masive la energie
Foto simbol: Pixabay

Companiile au trimis deja notificări consumatorilor privind scumpirile masive la energie, în condițiile în care contractele concurențiale ale căror perioade cu preț fix garantat se apropie de sfârșit.

Potrivit profit.ro, Enel Energie Muntenia a trimis notificări consumatorilor săi casnici cu contracte încheiate pe baza ofertei concurențiale „Enel Simplu Anual” în care aceștia sunt anunțați că, de anul viitor, prețul energiei-marfă (fără tarife reglementate, taxe și acciză) va fi de 0,956 lei/kWh, potrivit unei astfel de document, analizat de Profit.ro.

„Oferta prevede avantajul unui preț fix și invariabil pe intervale orare, pentru o perioadă de 12 luni începând de la data de 30.01.2022, care va proteja clientul de modificări neprevăzute ale acestuia. Prețul energiei, care va rămâne neschimbat pe perioada de aplicare a condițiilor economice, este egal cu 0.956 lei/kWh (fără accize și taxe)”, scrie în notificare.

În cazul analizat, asta înseamnă o majorare cu 145% a prețului energiei, față de cel din prezent, de 0,390 lei/kWh, aplicat începând cu 30 ianuarie 2021. Notificarea și majorarea respectă prevederile contractului și pe cele ale legislației în vigoare.

„În situația în care, până la data de 20.11.2021, nu recepționăm din partea dumneavoastră nicio notificare, conform art. 23.3 din contractul de furnizare, vom considera noile condiții economice acceptate”, se mai specifică în document. În caz că sunt nemulțumiți și găsesc oferte mai bune, clienții pot schimba oricând fie tipul de contract, fie furnizorul de energie, cu o simplă notificare prealabilă de 21 de zile.

Prețul energiei-marfă anunțat de Enel Energie Muntenia începând cu ianuarie 2022, de 0,956 lei/kWh, este cu 82% mai mare decât plafonul de 0,525 lei/kWh, pe care autoritățile vor să-l impună furnizorilor de energie în relația cu clienții casnici, prin modificarea OUG nr. 118/2021 privind compensarea pe facturi a scumpirilor la energie și gaze, care a fost adoptată recent de Senat și trimisă la Camera Deputaților, cameră decizională.