Falimentul de sute de milioane de euro de la City Insurance din România, dezvăluit de autoritățile britanice: românii plătesc asigurări mai scumpe ca să finanțeze dezastrul de care ASF era conștient

Falimentul de sute de milioane de euro de la City Insurance din România, dezvăluit de autoritățile britanice: românii plătesc asigurări mai scumpe ca să finanțeze dezastrul de care ASF era conștient
Falimentul de sute de milioane de euro de la City Insurance din România, dezvăluit de autoritățile britanice: românii plătesc asigurări mai scumpe ca să finanțeze dezastrul

Pe 1 ianuarie 2023, odată cu plata de către stat a 120 de milioane de euro către asigurații City Insurance, „afacerea City” a devenit, într-o discreție absolută, cel mai mare dezastru din istoria asigurărilor din România, potrivit cifrelor comunicate de autorități, arată Libertatea.

Ca să finanțeze falimentul, oamenii și firmele din toată România plătesc deja polițe mai mari de asigurări

Și acesta este doar începutul. Ca să finanțeze falimentul, oamenii și firmele din toată România plătesc deja polițe mai mari de asigurări. Din primăvara lui 2021, procurorii au fost anunțați, cu probe din Elveția, că City a falsificat conturile de garanții, pe care nu le-a avut niciodată.

Dar după aproape doi ani, dosarul e într-o fază incertă la DIICOT: toți acționarii, managerii City și asociații lor sunt liberi, iar persoanele responsabile din ASF ocupă aceleași funcții sau mai înalte.

Acum câteva luni, un alt raport oficial, de data asta din Anglia, a semnalat din nou că sume mari de bani din polițele românilor au fost transportate în afara țării pînă când compania a intrat în imposibilitate de plată. Din nou, nimeni nu a făcut nimic.

sursă foto: captură yt

Un document confidențial trimis statului român de autoritățile fiscale de la Londra, al cărui conținut Libertatea îl face azi public, descrie schemele financiare care susțin că City Insurance nu a fost un faliment provocat de un prost management, ci o fraudă premeditată, la proporții fără precedent.

Mecanismul este descris. Șefii români ai companiei City și partenerii lor străini au luat banii plătiți în polițe de oameni și firme, pe care mai departe nu le-au garantat sau reasigurat conform legii.

Ei au falsificat contractele de solvabilitate financiară, precum și conturile de lichidități, și au transferat banii în afara țării, unde și-au însușit sume mari, neplătind, în final, asigurații – asta rezultă din documentul trimis statului român de Financial Conduct Authority din UK, raport concordant cu alte surse documentate.

ASF știa despre înșelarea plătitorilor de asigurări

Înșelarea plătitorilor de asigurări din România a durat cel puțin 5 ani, până când schema piramidală City s-a prăbușit. Totul s-a petrecut sub supravegherea și controlul responsabililor din ASF.

Cele mai recente date financiare arată că, până la 31 decembrie 2022, statul român „a plătit 603 milioane de lei (n.r. – 120 de milioane de euro) către 64.500 de creditori de asigurări de la City Insurance”, după cum a răspuns Fondul de Garantare a Asiguraților la o solicitare a redacției. Încă 200.000 de cereri de la asigurații City sunt în procesul de așteptare, evaluare și analiză.

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Toate costurile sunt achitate prin creșterea din 2022 a prețului la polițele plătite de români. Și bugetele autorităților statului sunt concepute pe anticiparea că polițele vor crește din nou în 2023.

Au trecut 19 luni de când frauda a fost descoperită și 14 luni de când lui City i s-a ridicat autorizația de funcționare.

În timp ce în România nimeni dintre responsabili nu a fost nominalizat și nu au fost lămurite faptele, iar dosarul e în continuare în cercetare la procurori, Libertatea publică astăzi informații dintr-un document confidențial sosit din Marea Britanie, emis de Financial Conduct Authority, în care se indică firme și nume de oameni implicați „pe filiera spălării de bani”.

Ce s-a întâmplat la începutul anului

De la 1 ianuarie 2023, statul a mărit de la 2,5% la 4% contribuția pe care toate companiile din piața de asigurări sunt obligate să o verse lunar către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Din FGA primesc bani oamenii și firmele rămase neplătite în urma falimentelor companiilor de asigurări.

La rândul lor, ca să suporte mărirea impusă de Fond, firmele scumpesc prețurile polițelor, pe care le achită clienții lor, toate persoane fizice sau juridice asigurate în România.

E vorba de milioanele de oameni care plătesc poliția obligatorie RCA și de celelalte asigurări – de locuință, de viață, de bunuri, de boală, de studii, de afaceri pentru firme și altele.

Statul achită 60 de milioane de lei pe lună pentru falimentul City Anul trecut, pe această vreme, contribuția către Fondul de stat era de patru ori mai mică.

În 17 februarie 2022, contribuția a crescut de la 1% la 2,5%, iar acum a ajuns la 4%. Mărirea vine după ce, potrivit datelor oficiale furnizate de Fond către Libertatea, în ultimele 6 luni plățile făcute de stat în cazul City Insurance au fost, în medie, de aproape 60 de milioane de lei lunar.

În același timp, veniturile Fondului, venind din „contribuțiile medii încasate în 2022 au fost de 25 de milioane de lei pe lună”, așa cum a explicat FGA pentru ziar.

Reiese că, numai din falimentul City, Fondul de stat a avut, în iulie-decembrie 2022, un deficit lunar de 35 de milioane de lei, reprezentând diferența dintre ce a încasat și ce a plătit. Disponibilul Fondului a scăzut de la 623 de milioane de lei la 250 de milioane.

Pe fondul consumului accelerat de bani cu despăgubirile City, peste 60% din rezervele financiare adunate în mulți ani de Fond s-au consumat în 2022.

Majoritatea banilor s-a evaporat în ultimele 6 luni, când s-a ajuns la o medie lunară de 6.000 de cereri (persoane și firme), plătite în urma falimentului City. „Disponibilul FGA la 31 decembrie 2021 era de 623.657.625 de lei, iar cel de la 31 decembrie 2022 era de 250.181.950 de lei”, a comunicat Fondul.

Prin mărirea de la 1 ianuarie, Fondul și-a bugetat să obțină încasări medii lunare de 46 de milioane de lei în 2023, față de 25 de milioane de lei lunar în 2022.

Împreună cu ce mai are în rezerve, cele 250 de milioane de lei rămase neconsumate, FGA a estimat că în 2023 va putea continua să-și îndeplinească obligațiile legale către creditorii de asigurări „în aproximativ același ritm”, de 6.000 de cereri achitate lunar.

În ianuarie 2023 sunt plătiți păgubiții City care au depus cererile în martie 2022

Creditorii care primesc bani de la Fond pot fi: Persoanele asigurate la City. Beneficiarul asigurării. Terțele persoane păgubite („Dacă cineva cu asigurare City v-a lovit mașina și el e de vină”).

În acest moment, la jumătatea lui ianuarie 2023, se plătesc cei care au depus cererile la începutul lunii martie 2022.

Foto: Pixabay

Există un decalaj de 10 luni între depunere și plată, iar autoritățile susțin că „depunem toate eforturile pentru îmbunătățirea situației”.

„Noi nu suntem nici City și nici urmașul City, suntem un fond creat pentru protecția asiguraților și vom continua să plătim”, a explicat un oficial al Fondului felul în care se derulează vărsarea de bani.

City a adunat, în 14 luni, mai multe despăgubiri decât Astra în 7 ani și Carpatica în 6 ani. Din Fond s-au plătit în 2022 nu doar City, ci și celelalte falimente, mai vechi.

Dintre ele, cele mai mari au fost Astra SA și Carpatica Asig SA. Până acum. City Insurance a ajuns să cumuleze, în 14 luni, plăți de 603 milioane de lei, mai mult decât au adunat, în 6-7 ani, Astra (555 de milioane de lei – din aprilie 2016) sau Carpatica (498 de milioane de lei – din martie 2017).

City se confirmă acum, cu cifrele oficiale de la 1 ianuarie 2023, drept „cel mai mare faliment din istoria asigurărilor din România”, așa cum a estimat încă din 2022 și a reconfirmat, într-o recentă discuție cu Libertatea, Paul Dieter Cîrlănaru, CEO la Casa de Insolvență Transilvania, societate care a fost numită de către instanță lichidator judiciar al City.

„În vara lui 2022, când cei de la Casa de Insolvență Transilvania au început transparentizarea faptelor petrecute la City, ASF a insistat, presant, să nu facă publice atât de multe documente. Explicația oficială a ASF a fost: Sunt prea multe cifre, date, se creează confuzie.

De fapt, ASF speră ca totul să treacă sub radar”, a declarat pentru Libertatea o sursă din piața asigurărilor. Contactată de Libertatea, ASF nu a răspuns în privința acestui episod.

Urmăriți B1TV.ro și pe