Fondul Proprietatea scoate la vânzare pe bursă o parte din acțiunile pe care le deține la OMV Petrom

Fondul Proprietatea scoate la vânzare pe bursă o parte din acțiunile pe care le deține la OMV Petrom

Fondul Proprietatea a anunţat vineri la prânz că va demara o vânzare parţială a acţiunilor pe care le deţine la OMV Petrom prin intermediul unei oferte publice, atât de acţiuni, cât şi de GDR (instrumente listate la Londra care au la bază acţiunile companiei).

Acestă decizie a fondului vine în ciuda prețurilor extrem de reduse de acum de pe piața bursieră. Tranzacția va fi de ordinul sutelor de milioane de euro, scrie zf.ro.

În acest moment, Fondul Proprietatea deține un pachet de 19% din capitalul Petrom, și nu este la prima tentativă de vindere a acestui pachet. Acest lucru a fost încercat și când prețul acțiunii era de 0,4 lei, dar nu a reușit.

”Reducerea parţială a participaţiei Fondului Proprietatea în OMV Petrom are în vedere creşterea numărului acţiunilor libere la tranzacţionare ale companiei”, a anunţat Fondul Proprietatea.

Vineri la prânz acţiunile Petrom se tranzacţionau la Bucureşti la 0,2550 lei/acţiune, în scădere cu 1,54%. În acest moment, Petrom are o capitalizare bursieră de 14,670 miliarde lei (3,3 mld. euro). În ultimul an, din cauza căderii preţului petrolului, şi acţiunile Petrom au fost afectate.

Cea mai influentă bancă de investiţii americană, Goldman Sachs, va fi coordonatorul global, iar ca brokeri vor acţiona BCR, Erste Group şi Wood & Company, brokerii din Cehia prin care Fondul Proprietatea îşi derulează cele mai multe tranzacţii.