Forbes: Fondatorul Alibaba, Jack Ma, este cel mai bogat din China, cu o avere de 19,5 miliarde dolari

Forbes: Fondatorul Alibaba, Jack Ma, este cel mai bogat din China, cu o avere de 19,5 miliarde dolari

Fondatorul gigantului de comerţ electronic Alibaba, Jack Ma, este cel mai bogat om din China, cu o avere de 19,5 miliarde de dolari, în creştere de la 7,5 miliarde de dolari în urmă cu un an, potrivit clasamentului pe 2014 realizat de Forbes China, relatează BBC.

În 2013, Jack Ma se afla pe locul opt în clasament, dar averea acestuia a urcat la 19,5 miliarde de dolari după ce Alibaba, descrisă ca o combinaţie între Amazon, eBay şi Paypal, a atras în septembrie 22 de miliarde de dolari prin intermediul celei mai mari oferte publice iniţiale care a avut vreodată loc în Statele Unite.

Pe locul al doilea în clasamentul Forbes se află Robin Li, fondatorul Baidu, operatorul celui mai utilizat motor de căutare chinez, cu o avere de 14,7 miliarde de dolari, în urcare de la 11,1 miliarde de dolari. În luna septembrie, acţiunile Baidu tranzacţionate la bursa Nasdaq au atins un nivel record de peste 231 de dolari pe unitate.

Ma Huateng, fondator şi director general al gigantului chinez Tencent din sectorul Internetului, a avut la rândul său un an bun. El a urcat de pe poziţia a cincea pe a treia, datorită unei creşteri a averii de la 10,2 miliarde de dolari la 14,4 miliarde de dolari.

Potrivit Forbes, cei mai bogaţi 10 oameni din China sunt, în ordine, Jack Ma (19,5 miliarde dolari), Robin Li (14,7 miliarde dolari), Ma Huateng (14,4 miliarde dolari), Wang Jianlin (13,2 miliarde dolari), Li Hejun (13 miliarde dolari), Zong Qinghou (11 miliarde dolari), Wang Wenyin (10 miliarde dolari), Lei Jun (9,1 miliarde dolari), He Xiangjian (7,5 miliarde dolari), Liu Qiangdong (7,1 miliarde dolari).