Șeful Consiliului Investitorilor Străini: OUG 114 e toxică pentru mediul de afaceri / Despre atacurile PSD la adresa companiilor: Se caută ţapi ispăşitori pentru a justifica neîmplinirile

Șeful Consiliului Investitorilor Străini: OUG 114 e toxică pentru mediul de afaceri / Despre atacurile PSD la adresa companiilor: Se caută ţapi ispăşitori pentru a justifica neîmplinirile
Foto: RFI Romania

Modul în care Guvernul a adoptat OUG 114/2018, adică ”peste noapte”, este ”toxic pentru planificarea pe termen lung şi îi îngrijorează pe investitori”, a declarat Franz Weiler, președintele Consiliului Investitorilor Străini, pentru G4Media. Liderul FIC a mai vorbit despre nevoia unei justiții libere și a insistat că independența Băncii Naționale este ”o necesitate absolută”.

”La fel ca în cazul taxării băncilor, regularizării Pilonului II de pensii, plafonării preţului gazelor – toate acestea au fost măsuri apărute peste noapte – iar asta este toxic pentru planificarea pe termen lung, şi asta îi îngrijorează pe investitori, în general.

Dacă mediul legislativ devine tot mai impredictibil, schimbările fiscale au loc de multe ori peste noapte, atunci decizia de a investi este fie amânată, fie este făcută într-un alt mediu de afaceri.

Orice mediu de afaceri depinde şi de existenţa unui sistem de justiţie predictibil şi de încredere. Există informații care ridică nişte îngrijorări

Multe afaceri au fost afectate, nu doar de către această ordonanţă de urgenţă, ci de seria de OUG care au destabilizat încrederea în dezvoltarea predictibilă a economiei”, a declarat Franz Weiler, pentru G4Media.

Acesta s-a mai plâns că Executivul nu este deschis la un dialog real.

Potrivit lui Franz Weiler, sunt semnale că există o problemă cu bugetul: ”Sunt motive destule să credem că există o problemă cu bugetul. Cred că situaţia bugetului a fost şi unul dintre motivele care au stat la baza OUG 114. Situaţia bugetului e determinată de un singur fapt: ponderea veniturilor din taxe în PIB e în scădere în ultimii trei ani”.

Acesta a mai spus că România trebuie să investească în Educaţie şi să-şi rezolve probleme privind execuţia proiectelor, căci fonduri pentru investiţii există.

Cât despre atacurile PSD la adresa multinaționalelor, Franz Weiler a susținut: ”E un joc oportunist, se caută ţapi ispăşitori pentru a justifica neîmplinirile”.