Gabriel Biriș atrage atenția că principalul beneficiar al creșterii prețurilor la gaze este statul român. Potrivit acestuia, 95% din creştere se duce la bugetul de stat.
„M-am uitat cine este principalul câştigător al creşterii preţurilor la gaz şi energie: 95% s-a dus la buget, deci bugetul este principalul beneficiar al creşterii preţurilor la gaz şi energie, iar acum au venit cu confiscarea veniturilor pe tot lanţul”, a spus Gabriel Biriș, în cadrul conferinţei Forumul Economic Român, potrivit Agerpres.
Suprataxarea împiedică investiţiile care ar urma să ducă, în final, la scăderea preţurilor, a mai precizat Biriș.
„Sunt necesare multe reconfigurări în ceea ce priveşte Codul Fiscal. Aşa cum este acum nu funcţionează şi se vede din nivelul foarte mic al veniturilor bugetare. Principala problemă este că baza fiscală a fost spulberată de tot felul de excepţii sau privilegii şi nu mai este respectat principiul din Constituţie potrivit căruia suntem egali în faţa legii”, a continuat Biriş.
Din cauza inflației, România și-a pierdut atractivitatea pentru investiții:
„Dacă ne uităm la inflaţia în zona euro pe ultimele 12 luni, vedem o diferenţă de 6% faţă de România. Dacă ne uităm la curs, acesta a rămas constant, ceea ce înseamnă că leul s-a apreciat cu 6% faţă de euro doar în ultimul an, în termeni reali. Dacă ne uităm pe ultimii cinci ani, înseamnă că o să ieşim undeva la 15-20%, ceea ce înseamnă lost competitiveness pentru România, înseamnă că ne scumpim exporturile şi ne ieftinim importurile”.
Creșterile prețurilor la alimente și energie se numără printre factorii care contribuie la inflația record din Europa. Comparativ cu luna august, rata anuală a inflaţiei a scăzut în şase state membre, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în alte 20 de state membre, inclusiv în România, de la 13,3% până la 13,4%, potrivit Eurostat.
În luna septembrie 2021, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a fost de 3,6% iar în România a fost de 5,2%.