Gabriel Resources a dat România în judecată pentru proiectul Roșia Montană

Gabriel Resources a dat România în judecată pentru proiectul Roșia Montană
Foto: debanat.ro

Compania Gabriel Resources, acţionarul majoritar de la Roşia Montana Gold Corporation, a anunțat că a depus împotriva României o cerere de arbitraj la Centrul Internațional al Băncii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investiții (ICSID), relatează România Curată.

”Prin acţiunile şi inacţiunile ei, România a blocat şi a împiedicat implementarea proiectului, fără procedurile necesare şi fără compensaţii, privând efectiv Gabriel de întreaga valoare a investiţiilor. România a supus astfel Gabriel şi investiţiile sale unui tratament care încalcă obligaţiile prevăzute în tratatele bilaterale pentru investiţii, provocând pierderi semnificative companiei”, se arată în comunicatul companiei Gabriel Resources în care se anunță deschiderea procedurii de arbitraj internațional.

„Compania crede în continuare că este în interesul tuturor acționarilor în acest proiect, în special al statului român, dacă s-ar autoriza și dezvolta acest proiect, iar Gabriel este în continuare dispus să discute cu Președintele României și Guvernul pentru a atinge acest obiectiv”, se arată în comunicatul companiei, care îl citează pe Jonathan Henry, directorul general al Gabriel Resources.

Acțiunea vine după ce compania a trimis, în 20 iulie, o notificare oficială preşedintelui şi premierului în care le cere să intre în proces de consultare pentru demararea proiectului aurifer. Proiectul minier de la Roșia Montană a fost amânat în urma protestelor masive care au avut loc în 2014 în toată țara. (Detalii AICI)