Goana după profit obligă statele bogate din Europa la o alianţă fiscală. Astfel, mai multe ţări au solicitat crearea unei baze comune de impozitare a profitului, la nivel european, pentru a ieşi din impasul crizei financiare. La o primă analiză, ţările puternice vor fi cele mai avantajate, pe când ţările în curs de dezvoltare ar avea de suferit în urma acestei măsuri.
Potrivit unui articol publicat de revista Capital, România ar putea avea de câştigat de pe urma acestei decizii în prima fază, pentru că deşi cota de impozitare la noi este una extrem de mică (16%), impozitul real este mult mai mare, din cauza unor restricţii de deductibilitate a cheltuielilor.
Potrivit analiştilor citaţi de Capital, măsura ar fi una favorabilă doar dacă s-ar limita la o bază unică de impozitare, dar statele bogate din Uniunea Europeană doresc şi o realocare a banilor în funcţie de unele criterii mai avantajoase pentru ele. În acest caz, România ar avea de suferit, mai ales că suntem codaşi la accesarea fondurilor europene.
Germania şi Franţa sunt principalele ţări care susţin această iniţiativă, dar este de aşteptat ca propunerea să nu fie bine primită la nivel european, cel puţin în prima fază. Un consens ar fi greu de găsit pe moment, dar demararea unei dezbateri publice pe această temă este semnalul că la nivelul ţărilor puternice din punct de vedere economic se doreşte o regândire globală a obiectivelor asumate de Uniunea Europeană.