Guvernul a adoptat noi măsuri pentru sprijinirea economiei. Banii vor fi asigurați din fondurile europene (VIDEO)

Guvernul a adoptat noi măsuri pentru sprijinirea economiei. Banii vor fi asigurați din fondurile europene (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 1 august, ora 00.00: Ministerul Fondurilor Europene a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de vineri, că Executivul a adoptat mai multe acte normative care prevăd acordarea de granturi în valoare de 1 miliard de euro IMM-urilor, dar și implementarea Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție în valoare tot de 1 miliard de euro.

Acestea se adaugă Hotărârilor de Guvern de săptămâna trecută, prin care au fost reglementate Programul Naţional pentru Competenţe digitale dedicat angajaţilor IMM-urilor, respectiv Programul Național de Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural.

Ministerul Fondurilor Europene a ținut să precizeze că vor fi adoptate și câteva măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi defavorizați. Mai precis, aceștia vor beneficia de sprijin educațional pe bază de tichete sociale în valoare nominală de 500 de lei pe an.

Un alt proiect de act normativ privește programul național de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, cu o alocare de 150 milioane de euro.

Ordonanța de Urgență adoptată vineri certifică cele trei tipuri de granturi acordate IMM-urilor:

  • 100 de milioane euro pentru microgranturi: IMM-uri fără niciun angajat, PFA-uri și ONG-uri cu activitateîn domeniiile cultural-artistice și cinematografie, cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienților COVID.
  • Granturi pentru capital de lucru în cuantum de 350 milioane euro acordate IMM-urilor din HoReCa, serviciile de transport, industria de evenimente, editurile și bibliotecile.
  • 550 milioane de euro pentru granturi de investiții: IMM din industria alimentară, energie, echipamente, servicii de îngrijire, reparații și întreținere, turism, hoteluri, confecții etc.

Cel de-al doilea act normativface referire la Programul Național de racordare a populației și clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale, program cu o alocare totală de 1 miliard de euro.

Vor fi finanțate proiecte care vizează:

  • înființarea rețelelor de distribuție inteligentă a gazelor naturale pentru racordul diverselor tipuri de consumatori;
  • extinderea rețelelor de distribuție inteligentă a gazelor naturale pentru racordul consumatorilor;
  • transformarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale existente în rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale pentru racord.

ȘTIRE INIȚIALĂ:Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, în Ședința de Guvern, că astăzi vor adopta acte normative care vizează mai multe domenii de activitate. În acest context, Guvernul a lansat programe de 200 milioane de euro.

Guvernul va adopta acte normative care vizează mai multe domenii de activitate

Ludovic Orban a menționat că ”astăzi trebuie să adoptăm actele normative care vizează mai multe domenii de activitatea”.

Astfel că, primul ministru a spus că, printre altele, în Ședința de Gubern de vineri se va discuta despre OUG pentru programul de Extindere al rețelelor de gaze, iar ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a menționat că acesta are toate avizele necesare.

„Trebuie să adoptăm ordonanţa de urgenţă privitoare la miliardul de euro disponibilizat ca urmare a creşterii flexibilităţii în cadrul programelor finanţate din fonduri europene: 550 de milioane de euro granturi pentru investiţii, 350 de milioane de euro granturi pentru repornirea activităţii şi microgranturile de 2.000 de euro pentru microîntreprinderi”, a mai precizat Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a spus că se va discuta și despre programul flexibil.

„Ordonanţa de Urgenţă include un pachet de măsuri privind activitatea sezonierilor, pentru cei cu contracte de muncă determinată şi pentru cei cu muncă flexibilă, prin intermediul angajatorilor. Aşteptăm avizul Consiliului Economic şi Social. Propune introducerea pe ordinea suplimentară de zi”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

În acest context, Orban a precizat că se va intruduce și se va adopta.

Premierul a mai spus că se va discuta și ”Programul de granturi din cadrul Programului Operațional Regional, măsura 2.1, 2.2, e vorba de granturile de investiții pentru microîntreprinderi, cu o supracontractare cu o valoare de 247 de milioane de euro, granturi între 50 de mii și 200 de mii de euro. Granturile de investiții pentru IMM-uri, cu valoare între 200 de mii de euro și un milion de euro, cu o supracontractare de 450 de milioane de euro, și granturile pentru investiții mari între un milion jumate de euro și 6 milioane, cu o finanțare de 550 milioane de euro”.

Totodată, Guvernul a pregătitși Hotărârea de Guvernpentru Programul de granturi pentru anteprenoriatul în mediul ruralcu finanțare de 200 de milioane de euro.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

România a obţinut fonduri europene în valoare de 79,9 miliarde de euro pentru relansarea economică post-coronavirus

Reamintim că, România a obţinut, în cadrul unui acord, fonduri europene în valoare de 79,9 miliarde de euro pentru relansarea economică post-coronavirus.

Klaus Iohannis a precizat că banii vor fi folosiți pentru refacerea principalelor sisteme publice, pentru construcția de școli, spitale și pentru refacerea infrastructurii.

„E un acord extrem de important pentru Europa şi pentru România. După discuţii şi negocieri, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene. Vom folosi această sumă pentru a reface infrastructura, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a reconstrui sistemele publice. O parte semnificativă a acestei sume va fi folosită pentru revigorare economică”, declara președintele Klaus Iohannis.

Astfel, o parte din acești bani vor fi acordați sub formă de granturi.

Ludovic Orban a spus că ”negocierile purtate de Președintele României chiar ne-au adus într-o situație în care România are o șansă cu care nu se întâlnește, probabil, poate decât o dată pe generație. Este o șansă uriașă. Avem la dispoziție fonduri la care nici n-am visat, pe care dacă le utilizăm în mod eficient pentru dezvoltare, pentru infrastructură, pentru finanțarea investițiilor în educație, în sănătate, în agricultură, practic putem finanța atât de multe proiecte care sunt indispensabile pentru dezvoltarea României, încât am încredere că vom fi pregătiți să utilizăm acești bani pentru a putea asigura o dezvoltare a României fără precedent”.