Guvernul a adoptat Ordonanța privind Fondul de modernizare, a anunțat ministrul Virgil Popescu. Domeniile în care vor fi investite 13 miliarde de euro (VIDEO)

Guvernul a adoptat Ordonanța privind Fondul de modernizare, a anunțat ministrul Virgil Popescu. Domeniile în care vor fi investite 13 miliarde de euro (VIDEO)

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a anunțat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată o Ordonanță ce stabilește cadrul financiar și instituțional pentru funcționarea Fondului de modernizare. E vorba de circa 13 miliarde de euro, bani care urmează să fie investiți în diverse proiecte din domeniul energiei.

Popescu, despre Fondului de modernizare

„Azi, în ședința de Guvern, am aprobat o Ordonanță care stabilește cadrul instituțional și financiar pentru funcționarea Fondului de modernizare. Acesta e alcătuit la nivelul UE din vânzarea a 2% din totalul certificatelor CO2 și România are alocate 11,98% din totalul acestor certificate. În valoarea absolută de certificate de CO2 – sunt 220.200.00 de certificate – la o medie a valorii certificatului, vorbim de o valoare totală a Fondului de circa 13 miliarde de euro. Evident, suma e mai mare pe măsură ce valoarea certificatului va crește.

În Ordonanță stabilim exact cum funcționează fluxurile financiare, cum se decontează lucrările din Fondul de modernizare și stabilim domenii prioritare”, a declarat Popescu.

Domeniile în care se vor face investiții cu banii din Fondul de modernizare

„Vorbim de energia regenerabilă, înlocuirea cărbunelui cu producere de energie pe bază de cărbune, vorbim de energie nucleară, rețele de transmisie a energiei, de rețele pentru distribuția și transportul gazelor depozite de gaze.

Deci vorbim inclusiv de finanțarea proiectelor de depozitare a gazului, tot ce înseamnă distribuție și stocaj de energie. Sunt toate tehnologiile noi și moderne din domeniu”, a continuat ministrul.

Virgil Popescu a mai spus că Ordonanța adoptată azi vine și cu o noutate: „Vrem să încurajăm absorbția banilor din Fondul de modernizare. Vrem să lucrăm prin parteneriate, prin acorduri de delegare cu colegii din alte ministere și alte instituții publice centrale. Colegul de la Ministerul Agriculturii (Adrian Chesnoiu de la PSD), de la el a venit ideea colaborării și cu el va fi primul acord semnat, probabil, săptămâna viitoare. Vrem să lansăm proiecte în paralel, să atragem cât mai mulți bani”.

Urmăriți B1TV.ro și pe