Guvernul britanic se pregătește să privatizeze compania națională de poștă Royal Mail: Sindicatele amenință cu greve

Guvernul britanic se pregătește să privatizeze compania națională de poștă Royal Mail: Sindicatele amenință cu greve
Foto: theguardian.com

Guvernul birtanic se pregătește să privatizeze compania națională de poștă Royal Mail, evaluată la trei miliarde lire sterline, prin listare la bursă, informează Financial Times.

Aceasta este cea mai ambițioasă privatizare de la vânzarea societății naționale de căi ferate în anii 1990.

Pregătirile prograsează”, a declarat un oficial pentru sursa citată.

Potrivit acestuia, anunțul oficial ar putea fi publicat săptămâna viitoare, însă se pare că Guvernul nu a luat încă o decizie finală.

Între timp, Sindicatul Lucrătorilor în Comunicații amenință cu greve. Totodată, în încercarea de a împiedica privatizarea, sindicatul intenționează să convoace membrii la vot privind revendicările de creșteri salariale și asigurarea locurilor de muncă.

Potrivit Financial Times, listarea Royal Mail ar putea avea loc la mijlocul lunii octombrie.

Anterior, Guvernul a anunțat că dorește să vândă o participație majoritară la companie fără a preciza însă mărimea pachetului ce va fi scos pe piață.

Dacă se va obține un preț care să evalueze compania la trei miliarde lire sterline, celor 150.000 de angajați li s-a promis o participație de 10%, echivalentul a 2.000 de lire.

Listarea la bursă ar fi însoţită de o ofertă retail destinată publicului larg, astfel că populaţia va putea cumpăra acţiuni la Poştă fie prin intermediul brokerilor, fie direct de la guvern, care va crea o pagină de internet în acest sens.

Royal Mail a înregistrat în ultimul an fiscal un profit înainte de taxe de 324 milioane lire sterline.

George Osborne, ministrul Finanțelor, va privatiza și participația de 41% a statului la Lloyds Banking Group, preluată printr-o infuzie de capital în timpul crizei financiare. Această privatizare a fost evaluată la cinci miliarde lire sterline.