Guvernul lovește în mediul de afaceri: Noi cheltuieli introduse în legislație din luna iulie

Guvernul lovește în mediul de afaceri: Noi cheltuieli introduse în legislație din luna iulie

O hotâre de guvern care va intra în vigoare de la 1 iulie introduce noi biruri pe capul afaceriștilor din România. Astfel, toate firmele din România, inclusiv cele înființate înainte de 16 iunie 2012, vor fi obligate să își asigure paza și în plus să facă și o analiză de risc la securitate, desigur pe banii lor.

În caz că nu vor aplica măsurile aprobate prin hotârere de guvern, afaceriștii riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Consiliul Național al IMM-urilor a reacționat ca urmare a acestei măsuri și a cerut Guvernului să abroge această hotărâre privind normele de aplicare a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, micii patroni acuzând totodată că foștii ofițeri care au firme de specialitate sunt singurii care vor profita de pe urma acestora măsuri.

"Se aplica tuturor firmelor, indiferent dăcă ai sau nu activitate la sediul social. Dacă ești firmă de consultanță și ai activitate la sediul clientului, dacă ai sediul social acasă sau într-un hub, trebuie să-ți faci analiză de risc la securitate. Și asta chiar dacă și-a făcut și hubul acela sau mall-ul în care ai magazinul", a spus, într-o conferinta, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului IMM, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, potrivit startupcafe.ro.

O acuzație mai dură o aduce liderul organizatiei patronale IMM de la Galați membră a Consiliului National IMM, Marian Filimon, care susține că prin aceste măsuri se suplimentează banii ofițerilor din instituțiile de ordine publică din țară care și-au făcut și firme de pază sau se ocupă de certificare și analize de risc.

"Este o bătaie de joc inimaginabilă, este o găselnița de a se mai pune încă o taxă. Se vrea să se dea încă o halca pentru cei care oricum sunt scoși la pensie înainte de vreme din sistemul de ordine publică al statului român, firmele de pază sunt conduse de foști ofițeri. Și le mai dau câte o chiftea acum să se ocupe să mai facă dosare de analiză de risc. Un astfel de dosar va costa mii de euro și îndestulăm o astfel de cohortă care nu este mulțumită nici la pensie", a acuzat liderul patronal din Galați.