Guvernul schimbă regulile pentru nunți și botezuri. Va lăsa organizatorii să încaseze mai mulți bani primiți din dar

Guvernul schimbă regulile pentru nunți și botezuri. Va lăsa organizatorii să încaseze mai mulți bani primiți din dar
Foto: palatulbrukenthalavrig.ro

Organizatorii de nunți și botezuri vor avea dreptul, din luna august, să ceară Fiscului depășirea plafonului de încasări în numerar de la persoane fizice. Până în prezent, acest lucru presupunea achitarea unei sume de 10.000 de lei/persoană zilnic, pentru că serviciile prestate de ei sunt plătite în cele mai multe cazuri cu bani în numerar, potrivit profit.ro.

Facilitatea a fost introdusă de Guvern prin ordonanță de urgență, pentru că legea limita operațiunile în numerar în relația operatori economici-persoane fizice la 10.000 de lei/zi/de la /către o persoană. Interdicția se făcea asupra fragmentării încasărilor și plăților în numerar, ca metodă de reducere a evaziunii fiscale prin stabilirea unei trasabilități a fluxurilor bănești prin operațiuni bancare.

Când a fost introdusă această limită, obiectivul a fost creșterea nivelului veniturilor bugetare, dar și a gradului de utilizare a cardurilor bancare ca mijloc de plată.

Guvernul crede că este necesar ca legislația să fie îmbunătățită în cazul activităților desfășurate de organizatorii de evenimente speciale, care presupun achitarea contravalorii serviciilor prestate de către beneficiarii acestora.

Din acest motiv, a fost introdusăposibilitateaorganului fiscal central, competent în administrarea obligațiilor fiscale aleoperatorului economic în cauză, de a aproba un alt plafon de încasări decât cel stabilitde lege, la cererea organizatorilor de nunți și botezuri.

Decizia Fiscului va fi valabilă un an de la data comunicării, dar va putea fi reînnoită lacererea solicitantului.