Guvernul tehnocrat mascheză finanţarea de la buget a ”Cumințeniei Pământului” printr-o ordonanţă de urgenţă ce prevede deducerea din impozit a donaţiilor

Guvernul tehnocrat mascheză finanţarea de la buget a ”Cumințeniei Pământului” printr-o ordonanţă de urgenţă ce prevede deducerea din impozit a donaţiilor

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat miercuri că Executivul a adoptat o ordonanță de urgență privind stabilirea măsurilor prin care să se asigure resursele necesare pentru cumpărarea sculpturii lui Constantin Brâncuși ”Cumințenia Pământului”, informează Agerpres.

Banii vor veni tot de la buget, cetățenii putând deduce donațiile din impozitul pe profit. Astfel, Guvernul ales o modalitate "tehnocrată" de a masca finanțarea integrală de la buget.

"S-au definit câteva elemente extrem de importante, pentru ca la jumătatea lunii aprilie să poata începe această campanie (de subscripție publică). În primul rând, prin această donație se pot deschide conturile de donație, în gestiunea Ministerului Culturii. Apoi s-au făcut o serie de derogări în Codul fiscal prin care contribuabilii pot să-și deducă aceste donații pe care le fac pe baza acestei ordonanțe din impozitul pe profit, e vorba atât de persoanele juridice, cât și de persoanele fizice, contribuabili care își stabilesc venitul în sistem real", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Din suma de 11 milioane de euro, promisă proprietarilor sculpturii, statul român s-a angajat să plăteasca moștenitorilor operei de artă 5 milioane de euro de la buget, iar 6 milioane de euro urmează a fi strânși prin subscripție publică.

"Daca procesul de subscripție, de donație pentru a ajunge la suma respectivă nu va fi unul de succes, vom da banii înapoi, conform tuturor donațiilor primite. Mecanismul pe care îl preconizam ține cont doar de achiziția acestui bun cultural extrem de important și mizăm foarte mult pe mecanismul de solidaritate și de interes public și de datorie culturală pe care îl avem cu toții față de moștenirea lui Brancuși", a mai spus Dan Suciu.