Guvernul ungar ar putea îngheța cursul pentru cei cu credite în franci elvețieni

Guvernul ungar ar putea îngheța cursul pentru cei cu credite în franci elvețieni
Foto: flacarais.ro

Potrivit unui parlamentar din partidul de guvernământ Fidesz, autoritățile ungare vor să ofere tuturor persoanelor care un credit în franci elevețieni posibilitatea de a-și fixa rata lunară la un curs de sub 200 de forinți pentru un franc, astfel încât rambursarea să fie mai accesibilă, notează Reuters.

În perioada de boom economic, atunci când cursul de schimb era de 160 de foinți pentru un franc, cetățenii ungari au luat credite în franci în valoare de mii de miliarde de forinți. În prezent însă cursul de schimb a ajuns la peste 200 de forinți pentru un franc, iar multe gospodării se află în incapacitatea de rambursare a creditelor.

„Astăzi când luăm măsuri de protecție a persoanelor cu împrumuturi în valută, trebuie să avem grijă în principal de cei care nu mai pot să îți plătească datoriile. Ei sunt o minioritate”, a declarat paralementarul Antal Rogan, citat de sursa precizată.

Parlamentul de la Budapesta a extins un moratoriu privind evacuarea celor care nu mai pot plăti ratele la creditele ipotecare până la 1 iulie.

Cu toate că Antal Rogan nu a putut să precizeze care ar fi nivelul la care va fi fixat francul elvețian, acesta a spus că va fi vorba de un curs inferior celui actual, cel mai probabil sub pragul de 200 de forinți pentru un franc.

Această opțiune face parte dintr-un pachet amplu de soluții și este analizat în momentul de față de guvernul de la Budapesta. Urmează ca varianta finală să fie aprobată de primul ministru în luna mai a acestui an.