Guvernul va decide mâine cum va scădea prețul combustibilului. Compensarea la pompă a prețului la motorină și benzină pentru trei luni este o soluție

Guvernul va decide mâine cum va scădea prețul combustibilului. Compensarea la pompă a prețului la motorină și benzină pentru trei luni este o soluție
Foto: Pixabay

Joi, Guvernul va decide cum va fi efectuată scăderea prețurilor la combustibil. Soluția va fi anunțată după ședința executivului. Sursele guvernamentale au precizat că există unele detalii care trebuie luate în calcul, informează Hot News.

Decizia pe care o va lua Guvernul vine pe fondul creșterii foarte mari a prețului la combustibil. În pofida scumpirii, prețul rămâne unul dintre cele mai mici de pe teritoriul Uniunii Europene, după Ungaria, Bulgaria și Polonia.

Guvernul a analizat și scăderea taxelor aplicate la carburanți, însă, potrivit acestuia, măsura respectivă nu ar avea efect pe termen lung. Conform surselor, scăderea TVA se va păierde în cel mult trei săptămâni-o lună, iar prețurile vor crește în continuare, acoperind reducerea.

Nici renunțarea la accize nu reprezintă o soluție, deoarece România e la un minim în ceea ce privește reglementările UE.

Soluția propusă de Guvern

Guvernul propune ca problema să fie elucidată prin compensarea oferită pe litrul de combustibil la pompă, direct către cei care vând carburanții. Compensarea, însă, ar urma să intre în vigoare doar pe trei luni – iulie, august, septembrie, potrivit surselor. Această compensare ar viza o sumă fixă per litru, nu un procent din preț.

Măsura va fi întreprinsă doar pentru trei luni, pentru a analiza ulterior schimbările de pe piața petrolului.

În momentul de față, executivul lucrează la mecanismul de compensare și ar exista mai multe variante pentru modul cum ar putea arăta compensarea.

În această dimineață, Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu miniștri și secretari de stat de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, alături de conducerea ANAF și a Consiliului Concurenței, în scopul de a găsi soluții pentru gestionarea situației create.

„Aceste soluții urmează a fi stabilite și comunicate până mâine”, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Soluțiile propuse de PSD

PSD a insistat miercuri că soluțiile în cazul prețurilor mari la carburanți sunt introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial, fapt ce ar duce la scăderea prețurilor. De asemenea, nu au exclus „colaborarea între toate partidele din Coaliție pentru identificarea soluției potrivite”.

„Precizăm totodată că, așa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, intervenția Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat și nu garantează reducerea prețurilor la consumatorul final. De altfel, se poate observa că soluțiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor și a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă prețurile la pompă. Ar fi deci o greșeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluții care au eșuat deja în altă parte”, se arată în comunicatul PSD.

Președintele PSD a declarat că se cere plafonarea prețului la carburanți.

„Este evident că trebuie venită cu o plafonare clară a prețului, în limitele și să aibă toate companiile o marjă de profit, că nimeni nu face muncă voluntară”

Urmăriți B1TV.ro și pe