Guvernul va vinde către Enel acţiuni Electrica, pentru aproximativ 375 milioane euro

Guvernul va vinde către Enel acţiuni Electrica, pentru aproximativ 375 milioane euro
Foto: endesa.com

Guvernul a avizat începerea procedurii de vânzare a 13,7% din acţiunile deţinute de stat la Electrica Muntenia Sud (EMS) către grupul italian Enel. Potrivit  ministrului Finanțelor, Florin Georgescu, operațiunea ar urma să aducă aproximativ 375 milioane euro la bugetul de stat.

„Banii care vor merge în buzunarele statului și vor putea fi folosiți pentru modernizări, pentru retehnologizări îndeosebi în acest domeniu de activitate, şi cheltuieli de capital”, a spus Georgescu, potrivit Mediafax.

Ministrul a estimat că întreaga procedură de vânzare va avea o durată de maximum două luni.

Raportul de analiză recomanda exercitarea opțiunii de vânzare în acest an, însă urmează ca Electrica să stabilească momentul în care să înceapă operațiunea.

Electrica mai deţine câte 23,57% din acţiunile Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, din care câte un pachet de 10% este rezervat angajaţilor Electrica.

Conform contractului de privatizare încheiat cu Enel în 2007, Electrica are opţiunea de a vinde către grupul italian, iar investitorul are obligaţia să cumpere, pachetele de câte 13,57% din acţiunile celor două companii care înglobează activele şi operaţiunile fostei Electrica Muntenia Sud.