Hidroelectrica are cea mai puțină apă în lacuri din ultimii ani

Hidroelectrica are cea mai puțină apă în lacuri din ultimii ani
Hidroelectrica începe să livreze energie electrică Republicii Moldova la preț redus

Hidroelectrica ar putea trece prin momente grele, în plină criză a energiei, având în vedere că gradul de umplere al lacurilor de acumulare la debutul sezonului rece este sub 70%, scrie economica.net.

Posibile probleme privind lacurile de acumulare

Situația s-ar putea înrăutăți dacă nu vin ploile și ar putea fi nevoie de mai multă apă din lacuri pentru a suplini ce nu aduce Dunărea – hidrocentrala de la Porțile de Fier merge uneori la o zecime din puterea instalată. .

Potrivit datelor Transelectrica, la data de 30 octombrie, gradul de umplere al lacurilor de acumulare scăzuse sub 70% – era de 69,93%.

Potrivit ENTSO-E, în săptămâna 43 din acest an (24-30 octombrie), cantitatea de energie echivalentă din lacurile de acumulare din România era de doar 2,05 TWh. Este cel mai mic nivel din ultimii patru ani, în această perioadă a anului.

Anul trecut aveam 2,19 TWh, acum doi ani 2,48 TWh, iar în 2019 2,24 TWh, potrivit datelor ENTSO-E.

Lacurile de acumulare nu pot fi golite oricum, există un ritm de de-stocare în condiții de siguranță, inclusiv pentru rezervele necesare Sistemului Energetic Național, deci, dacă nu plouă, producția de energie hidro ar putea scădea și mai mult în perioada următoare.

Cu două efecte: frigul, când va veni, ne va găsi cu rezerve mai mici decât de obicei, și, pe de altă parte compania va trebui să cumpere energie din altă parte pentru a onora contracte – posibil și la prețuri mai mari decât cele cu care trebuie să vândă.

În plus, se tot vorbește despre o re-reglementare a pieței de energie, în urma căruia fiecare producător ar urma, de la 1 ianuarie, să fie obligat să pună la dispoziție cantitățile prognozate de energie pentru a fi “împărțită” furnizorilor și, poate, industriei, la preț fixat de stat, pentru asigurarea consumului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)
20:34 - Mircea Geoană, mesaj de Ziua Democrației: „În România este încă suferindă. Trebuie să o îndreptăm”
20:33 - Naționala Angliei ar risca să fie interzisă la EURO 2028, turneu organizat în Regatul Unit și Irlanda. UEFA, avertisment pentru guvernul britanic
20:06 - Daniel Fenechiu, după evenimentul PNL: Nicolae Ciucă a stăpânit sala și a avut un limbaj extrem de coerent (VIDEO)
19:44 - Radu Miruță: Nicușor Dan nu poate fi dezlipit de USR / Rareș Bogdan mai mult decât un gogoșar din ăsta gonflat artificial, pe care nu îl mai ia nimeni în calcul, nu reprezintă nimic / Ciucă nu are un mesaj credibil anti-PSD (VIDEO)