Hyundai și Kia, amenințate cu greva de angajații sud-coreeni

Hyundai și Kia, amenințate cu greva de angajații sud-coreeni
Foto: Autoblog.com

Angajații Hyundai amenință producătorul sud-coreean că vor intra în grevă. Muncitorii conduși de liderul sindical Moon Yong spun că vor intra în grevă dacă nu vor fi plătiți mai bine și nu li se reduc orele de muncă.

La începutul acestei săptămâni, 70% dintre cei 45.000 de membri ai sindicatului au votat pentru a oferi liderilor puterea de a organiza proteste, relatează Autoblog.com. Hyundai este deja conștient de pagubele care ar fi provocate de o eventuală grevă – compania estimează că prețul întreruperii activității dintre 1987 și 2008 a fost de aproximativ 10 miliarde de dolari, reprezentând circa un milion de mașini care nu au mai fost comercializate.

Se împlinesc patru ani de la ultima grevă a angajaților Hyundai, iar analiștii spun că producătorul coreean a crescut așa de mult în ultimul timp tocmai datorită perioadei de calm.

Între timp, angajații companiei-soră Kia au votat de asemenea pentru a începe o grevă. Acest lucru se traduce printr-o întrerupere de opt ore a activității celor două companii, care ar putea avea loc vineri, scrie sursa citată.

Sindicatele celor doi producători auto cer o creștere salarială de 132 dolari. De asemenea, cer ca un procent de 30% din venitul net al companiilor să se întoarcă la angajați sub forma unor bonusuri. Angajații fac presiuni pentru se renunța la turele duble de 12 ore în favoarea unui program de opt ore.