Ieșiri masive de capital străin din România: Peste 2 miliarde de euro au fost retrase în luna mai

Ieșiri masive de capital străin din România: Peste 2 miliarde de euro au fost retrase în luna mai
Foto: capital.ro

Peste două miliarde de euro au fost retrase din România în luna mai, a cincea lună a anului marcând un adevărat şoc al retragerilor de capital stră­in de pe piaţa locală care s-a reflectat imediat în deprecierea leului cu 1,5% faţă de euro.

În luna mai au ieşit de pe piaţă în cea mai mare parte plasaţi pe termen scurt, dar în acelaşi timp băncile au pierdut într-o singură lună 234 milioane de euro din depozitele pe termen mediu şi lung constituite de nerezidenţi.

Faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut, depozitele băncilor străine în filiale locale s-au diminuat cu 725 milioane de euro, mărind presiunea pe resursele locale de finanţare în valută.

Potrivit Ziarului Financiar, diminuarea acestor sume nu face decât să confirme tendinţa de reducere a expunerilor pe piaţa locală.

Recordul retragerilor de capital străin de pe piața locală s-a produs la căderea Guvernului Ungureanu și instalarea Executivului condus de Victor Ponta, dar și în perioada în care existau temeri privid o posibilă ieșire a Greciei din zona euro.

După expirarea acordului de la Viena România nu mai are niciun instrument direct pentru frânarea diminuării expunerilor din partea băncilor străine. În primele patru luni ale anului cele nouă bănci străine care îşi asumaseră în 2009 angajamentul de a-şi meţine banii în România – Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus Bank, scoseseră deja peste 2 mld. euro, conform datelor FMI.