Impozitele pe proprietate vor crește de anul viitor. Adrian Vascu, evaluator imobiliar, explică efectele Ordonanței 16 adoptată de Guvern (VIDEO)

Impozitele pe proprietate vor crește de anul viitor. Adrian Vascu, evaluator imobiliar, explică efectele Ordonanței 16 adoptată de Guvern (VIDEO)
Foto: Adrian Vascu / Facebook

Impozitele pe proprietate vor crește de anul viitor, urmare a Ordonanțe 16/2022 adoptate de Guvernul Ciucă. Explicațiile au venit de la Adrian Vascu, evaluator imobiliar și fost președinte ANEVAR, într-o intervenție în emisiunea „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Cresc impozitele pe proprietate

Analiza am făcut-o pornind de la ce s-a aprobat deja prin această Ordonanță 16”, a declarat Vascu, punctând că, în opinia sa, va fi foarte dificil să se pună în aplicare respectivele prevederi.

„Eu nu cred că această formă va putea merge înainte pentru că, tehnic, se va bloca”, a precizat el.

Expertul a explicat apoi că, în România, impozitul are două componente: valoarea impozabilă și cota de impozitare. A doua e apanajul mediului politic: „înainte aveam 0,08 cota minimă pentru clădirile rezidențiale și s-a mutat la 0,1% acum”.

„A dispărut cota maximă, deci nu mai avem limită de sus, ci stabilesc autoritățile locale cât aleg. (…) Timișoara, Iași, Craiova, care au 0,008 vor fi obligate să aibă 0,1 minima, deci va fi o creștere de 25% a impozitului doar prin această modificare de minim cotă”, a mai spus Vascu.

Specialistul anticipează că valoarea va fi mai mare în cazul clădirilor nerezidențiale și că vor fi mai afectate firmele.

Urmăriți B1TV.ro și pe