În perioada pandemiei a apărut un nou miliardar aproape în fiecare zi: „Nu am văzut niciodată o creștere atât de dramatică a sărăciei și a bogăției în același moment al istoriei”

În perioada pandemiei a apărut un nou miliardar aproape în fiecare zi: „Nu am văzut niciodată o creștere atât de dramatică a sărăciei și a bogăției în același moment al istoriei”
În perioada pandemiei a apărut un nou miliardar aproape în fiecare zi. Foto: Pixabay.

Aproximativ 573 de persoane au intrat în rândul miliardarilor începând din 2020, astfel încât numărul acestora a ajuns la 2.668, potrivit unei analize publicate de Oxfam. Asta înseamnă că, în medie, a apărut un nou miliardar la fiecare 30 de ore.

Averea miliardarilor a crescut cu 3800 de miliarde de dolari, aproximativ 42%, până la 12.700 de miliarde de dolari în timpul pandemiei. O mare parte a creșterii a fost alimentată de câștiguri puternice de pe piețele bursiere, care au fost ajutate de guvernele care au injectat bani în economia globală pentru a atenua lovitura financiară a coronavirusului, potrivit CNN.

Milioane de oameni ar putea fi împinși în sărăcie extremă

În același timp, Covid-19, creșterea inegalității și creșterea prețurilor la alimente ar putea împinge până la 263 de milioane de oameni în sărăcie extremă în acest an, inversând decenii de progres, a spus Oxfam într-un raport publicat luna trecută.

„Nu am văzut niciodată o creștere atât de dramatică a sărăciei și a bogăției în același moment al istoriei”, a spus Lawson. „Va afecta mulți oameni”.

Pentru a contracara creșterea fulgerătoare a inegalității și pentru a-i ajuta pe cei care se luptă cu creșterea prețurilor, Oxfam presează guvernele să impoziteze corporațiile și pe cei bogați.

Organizația cere o taxă temporară de 90% asupra profiturilor corporative excedentare, o taxă unică pe averea miliardarilor și o taxă de 2% asupra activelor mai mari de 5 milioane de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe