India interzice exporturile de grâu din cauza problemelor de securitate alimentară

India interzice exporturile de grâu din cauza problemelor de securitate alimentară
India interzice exporturile de grau// Sursa foto: Freepik/ bedneyimages

India a interzis exportul de grâu ca măsură de protejare a rezervei alimentare naționale. Inflația, războiul din Ucraina și valul de caniculă care afectează Asia de Sud în această perioadă au fost contribuit la decretarea măsurii guvernamentale radicale. Se estimează că valul de căldură neobișnuit ar putea duce în 2022 la o recoltă națională în India de 100 de milioane de tone, mult sub aşteptări. Piaţa internă a înregistrat deja cotaţii fără precedent, până la 322,71 dolari/tona, iar prețurile vor continua să crească, potrivit bloomberg.com.

Interdicția a fost aplicată imediat ce legea a fost adoptată, însă contractele care se află în desfășurarea vor fi în continuare permise. Comercianții s-au angajat deja să exporte 4 milioane de tone de grâu în 2022-2023, a anunțat Ministerul Alimentației.

Interzicerea transporturilor înseamnă pierderi financiare uriașe pentru fermierii comercianții care au stocat cereale în așteptarea creșterii prețurilor pe piața internă.

Egiptul, o țară grav afectată de interzicerea exportului de cereale

Întreaga lumea conta pe grâul indian pentru a contracara ruperea lanțului de aprovizionare din Ucraina, iar noua măsură va duce la accentuarea deficitului global. Oprirea transporturilor de grâu este o problemă foarte gravă pentru Egipt, țară care se baza pe cumpărarea cerealelor din India după ce exporturile din regiunea Mării Negre au scăzut de când Rusia a invadat Ucraina.

India nu este singura țară care încearcă să asigure aprovizionarea locală cu alimente din cauza prețurile care au atins niveluri record. Indonezia a oprit recent exporturile de ulei de palmier, în timp ce Serbia și Kazahstan au impus cote record pentru transporturile de cereale.
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:50 - Val de reacții negative, după ce Cleopatra Stratan l-a jignit pe Bursucu, în direct. Artista a avut o replică la care nimeni nu s-ar fi gândit
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
10:04 - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre momentul în care s-a întâlnit cu Putin. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin despre România
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor