Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 7,3%

Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 7,3%
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut ieri la 7,30%, de la 7,31% miercuri. Vineri, indicele coborâse la 7,40%. BNR a majorat săptămâna trecută dobânda-cheie de la 6,75% până la 7%.

Pe 3 ianuarie 2023, indicele ROBOR la 3 luni era de 7,56%, iar pe 30 decembrie 2022 indicele a fost cotat la 7,57%.

Nivelul maxim atins de acest indice în 2022 a fost de 8,21%, în luna octombrie 2022. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

Indicele ROBOR a scăzut considerabil

Aproximativ 18.000 de români care au ales să treacă de la indicele ROBOR la IRCC în speranța de a plăti rate mai mici au început să regrete această decizie. Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni, în timp ce indicatorul utilizat pentru creditele noi a crescut semnificativ în ianuarie, cu aproape două procente, ceea ce a dus la creșterea ratelor plătite de români cu sute de lei.

Clienții care au luat un credit cu dobândă variabilă după mai 2019 au observat cum indicele IRCC a crescut, ceea ce a dus la majorarea ratelor. Estimările pentru perioada următoare nu sunt bune, iar din aprilie, se preconizează că IRCC va urca aproape de nivelul de 6%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Partidul lui Karl Nehammer a pierdut alegerile din Austria Inferioară, fieful formațiunii. OVP nu va mai avea majoritate parlamentară. Cel mai mare grup de migranți din regiune e format chiar din români
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo
18:39 - „Doamne, hai că nu suntem pierduți!”. O ambulanță blocată în zăpadă a fost împinsă de un grup de petrecăreți. Tinerii au mers 2 kilometri prin viscol pentru a ajunge la autospecială (VIDEO, FOTO)