Mii de români care au trecut de la ROBOR la IRCC, nemulțumiți: „IRCC va crește din nou, va fi aproape 7%”

Mii de români care au trecut de la ROBOR la IRCC, nemulțumiți: IRCC va crește din nou, va fi aproape 7%
Foto: pixabay.

Aproximativ 18.000 de români care au ales să treacă de la indicele ROBOR la IRCC în speranța de a plăti rate mai mici au început să regrete această decizie. Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni, în timp ce indicatorul utilizat pentru creditele noi a crescut semnificativ în ianuarie, cu aproape două procente, ceea ce a dus la creșterea ratelor plătite de români cu sute de lei.

Indicele ROBOR a scăzut considerabil

Clienții care au luat un credit cu dobândă variabilă după mai 2019 au observat cum indicele IRCC a crescut, ceea ce a dus la majorarea ratelor. Estimările pentru perioada următoare nu sunt bune, iar din aprilie, se preconizează că IRCC va urca aproape de nivelul de 6%.

Asta înseamnă că din trimestrul următor, ratele vor crește cu o diferență de 50 de lei față de ratele din perioada ianuarie-martie pentru același credit. Acest lucru se datorează faptului că IRCC este actualizat trimestrial în funcție de tranzacțiile dintre bănci din ultimele șase luni.

Mulți dintre cei care au ales să treacă de la ROBOR la IRCC în speranța că vor scăpa de ratele mari acum regretă această decizie. Practic, acestia vor suporta creșterea ratelor de două ori, mai ales că în ultimele luni, indicele ROBOR a scăzut considerabil.

IRCC va crește din nou, va fi aproape 7%

Reprezentanții Băncii Centrale au declarat că se așteaptă o scădere semnificativă a indicatorului utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei luate înainte de mai 2019, la sfârșitul acestui an, în paralel cu o scădere a inflației. Totuși, este important de menționat că o persoană care a ales să treacă de la ROBOR la IRCC nu poate revoca această decizie.

„Ce vedem acum pe IRCC e ROBOR-ul de acum aproximativ 6 luni. În trimestrul doi al acestui an IRCC va crește din nou, va fi aproape 7% și probabil va rămâne la acest nivel tot anul.

Poate din 2024 să aibă o scădere mai puternică, dacă ROBOR va scădea mai mult Cine a trecut de la ROBOR la IRCC de fapt, a amânat cu șase luni creșterea ratei dobânzii”, a afirmat economistul Adrian Codârlașu pentru Digi24.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo