Indicele ROBOR la trei luni, cea mai mare cotaţie din ultimii nouă ani

Indicele ROBOR la trei luni, cea mai mare cotaţie din ultimii nouă ani
Indicele ROBOR a ajuns la 5,52% pe an. Sursa foto: freepik

Banca Națională a României transmite că indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut marţi la 5,21%, de la 5,20%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă.

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele ROBOR în continuă creștere

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Vladimir Putin a declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,32% de la 5,31%, cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut uşor la 5,41% de la 5,40%, cât era în şedinţa anterioară.

Evoluția ROBOR influențată de mai mulți factori

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

La cel mai recent sondaj al CFA Society, analiştii financiari apreciau că indicele ROBOR la 3 luni va fi în jurul la 4,69% în următoarele 12 luni.

IRCC, dobânda de referinţă pentru creditele noi de consum şi ipotecare, a urcat la de la 1,17% la 1,86%, potrivit BNR, iar acesta este primul pas dintr-o serie de creşteri. IRCC a fost introdus în luna mai a anului 2019 pentru a reflecta mai bine situaţiile de pe piaţa bancară.

Urmăriți B1TV.ro și pe