Mugur Isărescu ACUZĂ voalat Guvernul PSD: INFLAȚIA RECORD, influențată de CREȘTERILE SALARIALE ALE BUGETARILOR (VIDEO)

Mugur Isărescu ACUZĂ voalat Guvernul PSD: INFLAȚIA RECORD, influențată de CREȘTERILE SALARIALE ALE BUGETARILOR (VIDEO)

A crescut prețul la gaze, la lumină, s-au scumpit combustibilii și nu în ultimul rând au crescut cheltuielile salariale în aparatul de stat. Adică, salariile majorate în sectorul bugetar sunt un factor al inflației. Acestea sunt explicațiile pe care le-a dat, joi, guvernul BNR, Mugur Isărescu, la creșterea record de 5% a inflației, o cifră nemaiîntâlnită din 2013.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

”Adevărata inflație a fost ecranată de măsuri fiscale, cum a fost reducerea TVA-ului. Noi țintim inflația, dar o țintim cu măsuri indirecte. Puțină lume știe că la BNR nu avem niciun inspector de prețuri, așadar noi nu putem să intervenim direct asupra prețurilor sau să-i întrebăm pe unii de ce au pus prețurile respective (…) Noi putem să folosim o serie de măsuri, inclusiv cele care țin de supravegherea macroprudențială, dar sunt măsuri mai puțin ortodoxe și presupun limitarea creditării pentru anumite persoane fizice.

Fiind o inflație mică, ea a fost ecranată de măsurile fiscale, adică de reducerea TVA și a impozitului pe venit (…) Anul trecut am îndeplinit ținta de inflație, am mai îndeplinit-o și în vreo doi ani precedenți”, a spus Mugur Isărescu.

Amintim că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și membrii Consiliului de Administrație al BNR au fost invitați în Comisia Economică din Senat pentru a da explicații la creșterea galopantă a inflației.