INS: Producția industrială a crescut cu 7,4% în primele nouă luni ale anului

INS: Producția industrială a crescut cu 7,4% în primele nouă luni ale anului
Foto: cursdeguvernare.ro

Producția industrială a crescut, în primele nouă luni din 2014, ca serie brută cu 7,4%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 8,5%, comparativ cu perioada similară din 2014, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Astfel, în perioada 1 ianuarie — 30 septembrie 2014, comparativ cu perioada 1 ianuarie — 30 septembrie 2013, producția industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7,4%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+8,8%) și industriei extractive (+0,6%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 3,6%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creșteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+13,4%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+8,2%), industria bunurilor intermediare (+4,6%) și industria bunurilor de uz curent (+4,4%). Industria energetică a scăzut cu 1,4%.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie — 30 septembrie 2014, comparativ cu perioada 1 ianuarie — 30 septembrie 2013, a crescut cu 8,5%, ca urmare a creșterii industriei prelucrătoare (+10,1%) și industriei extractive (+0,7%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 2,9%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creșteri: industria bunurilor de capital (+14,3%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+9,7%), industria bunurilor intermediare (+5,9%) și industria bunurilor de uz curent (+5,5%). Industria energetică a scăzut cu 0,9%.

Conform datelor INS, în luna septembrie 2014, producția industrială (serie brută) a crescut față de luna precedentă cu 27,1%, susținută de creșterea industriei prelucrătoare (+31,9%). Industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 4,5%, respectiv cu 2,3%.

De asemenea, în luna septembrie 2014, producția industrială (serie brută) a crescut față de luna corespunzătoare din anul precedent cu 6,1%, susținută de creșterea industriei prelucrătoare (+7,6%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă au scăzut cu 6,7%, respectiv cu 1,5%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creșteri în: industria bunurilor de capital (+13,4%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+6,6%), industria bunurilor intermediare (+3,6%) și industria bunurilor de uz curent (+0,7%). Industria energetică a scăzut cu 4,7%. 

Ultima oră
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL