INS: Rata șomajului, în creștere. Cum a afectat pandemia de coronavirus piața forței de muncă din România

INS: Rata șomajului, în creștere. Cum a afectat pandemia de coronavirus piața forței de muncă din România
FOTO: Pixabay.com

Rata şomajului a crescut în trimestrul II al acestui an cu 1,1%, la 5,4%, față de cea din trimestrul anterior, potrivit unui raport al Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit ultimelor date, în al doilea trimestru populaţia activă a României era de 8,987 milioane persoane, din care 482.000 de persoane erau şomere. Totodată, în trimestrul II 2020, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 70,4%, cu 0,4 puncte procentuale peste ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

Rata șomajului a crescut în România

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul II al anului 2020, de 65,2%, în scădere faţă de trimestrul anterior cu 0,2 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (73,6% faţă de 56,4% la femei) şi la persoanele din mediul urban (66,1% faţă de 64% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,4%.

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,5 puncte procentuale (5,6% la bărbaţi faţă de 5,1% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 0,6 puncte procentuale (5,7% în mediul rural, faţă de 5,1% în mediul urban). Pe grupe de vârstǎ, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (15,4%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

Efectele pandemiei asupra pieței forței de muncă

Potrivit INS, pandemia de coronavirus a afectat și piața forței de muncă din România prin creștrea șomajului și a persoanelor absente de la locul de muncă. Cele mai afectate au fost săptămânile din prima parte a trimestrului (perioada 30 martie –10 mai), când peste un milion de persoane ocupate au absentat de la locul de muncă.

”Pandemia COVID19 a afectat piaţa muncii prin scăderea moderată a populaţiei ocupate şi a ratei de ocupare şi creşterea numărului de şomeri şi a ratei şomajului. Efectele cele mai vizibile se referă însă la creşterea numărului persoanelor ocupate absente de la locul de muncă (persoane ocupate care, deşi au un loc de muncă, nu au lucrat nici măcar o oră în cursul săptămânii de referinţă, fiind în concediu –de diverse tipuri, zile libere, întreruperea temporară a activităţii pentru diverse motive, etc.). Numărul persoanelor ocupate care nu au lucrat nici măcar o oră în săptămâna de referinţă a fost în trimestrul II 2020 de 841.000 persoane (9,9% din populaţia ocupată), de peste patru ori mai mare faţă de trimestrul 1 2020 şi de peste 7 ori mai mare faţă de trimestrul corespunzător al anului precedent”, arată INS.

Dificultăţile economice sau tehnice ale angajatorului (lipsa materiilor prime, a clienţilor sau a comenzilor) a fost indicat drept motiv al absenţei de 58% dintre persoane. Puţin peste o cincime dintre persoanele absente (21,7%) s-a aflat în concediu de odihnă (inclusiv zile libere, sărbători, recuperare), iar 0,4% au absentat pe motiv de boală. Un procent de 19,9% dintre persoanele absente au indicat alte motive (printre care concediu fără plată, concediu pentru creşterea copilului până la 2 ani etc.).

Ludovic Orban, despre șomajul în România

Premierul Ludovic Orban a precizat faptul că la 1 septembrie, numărul persoanelor cu contracte de muncă era mai mare decât la începutul anului, când COVID-19 încă nu ajunsese în România, iar măsurile de restricție nu fuseseră adoptate.

Orban a mai spus că nici numărul șomerilor nu este foarte mare, asta și pentru că Guvernul a luat măsuri pentru a stimula patronii să facă angajări.

Vești mai puțin bune vin de la Consiliul Fiscal atunci când vine vorba despre deficitul bugetar. Într-un document recent publicat, acesta a prognozat un deficit bugetar de 8,6 – 9,4% din PIB în acest an, cu o contracție economică între 4 și 6%.

Tags:
Ultima oră
20:54 - Cseke Attila: Erau sub 700 de paturi ATI pentru bolnavii de COVID-19 când am venit la Ministerul Sănătății. Numărul infectărilor și al internărilor crește mai brusc decât în celelalte valuri (VIDEO)
20:51 - Spitalul Județean Ilfov redevine unitate pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19
20:50 - Activităţile economice se vor închide la ora 18:00, unde incidența trece de 4 la mie
20:33 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
20:30 - Marcel Ciolacu critică participarea lui Iohannis la congresul PNL: „O implicare nepermisă pentru un preşedinte în viaţa politică”
20:28 - Declic: DNA a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele lui Florin Cîțu și al Mioarei Costin. Infracțiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu
20:27 - O unitate mobilă de ATI, dedicată pacienților cu forme grave de COVID-19, va fi amplasată la Institutul Marius Nasta din București
20:04 - Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis amplasarea unei unităţi mobile ATI la ”Marius Nasta”
19:57 - Mai mulți europarlamentari suspectează Rusia că manipulează prețurile la energie. Eugen Tomac: Am cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă într-un termen cât mai scurt (VIDEO)
19:33 - Marcel Ciolacu, despre decizia lui Liviu Dragnea de a-și face partid: „O să am maturitatea de a pleca când o să fiu o frână în viitorul PSD”