INS: Turiștii străini au cheltuit în România 2,58 miliarde lei în primul semestru

INS: Turiștii străini au cheltuit în România 2,58 miliarde lei în primul semestru
Foto: radiovacanta.ro

Hotelurile și pensiunile din România au cazat în primul semestru 975.400 de turiști străini, care au cheltuit 2,58 miliarde de lei, 54% din această sumă reprezentând costuri de cazare, informează Institutul Național de Statistică.

În medie, turiștii nerezidenți sosiți în România au cheltuit 2.650 de lei de persoană. 49,8% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 28% şi l-au organizat singuri.

”Afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de circa 60% dintre turiştii străini în România în prima jumătate a anului, cheltuielile acestora cumulând 65,1% din total”, se arată într-un comunicat  al INS.

Călătoriile în scop particular, care includ vacanțele, cumpărăturile, participarea la evenimente, vizitarea unor persoane, tratamentul medical, tranzitul și alte activități, au fost alese de 40,7% dintre turiști, din acestea, călătoriile pentru vacanțe reprezentând 60,2%.

Din totalul cheltuielor pentru afaceri, 54,1% reprezintă cazarea. Cheltuielile în restaurante și baruri au avut o pondere de 16,8%, iar cele pentru cumpărături de 12,2%.

În trimestrul al doilea, unităţile de cazare au primit 619.500 de turişti nerezidenţi, ale căror cheltuieli s-au ridicat la 1,53 miliarde lei în total.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)