Ionuț Stroe: PNL nu consideră că este oportună o modificare a sistemului fiscal în acest an / Antreprenorii privați traversează și ei aceeași perioadă de dificultate economică (VIDEO)

Ionuț Stroe: PNL nu consideră că este oportună o modificare a sistemului fiscal în acest an / Antreprenorii privați traversează și ei aceeași perioadă de dificultate economică (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PNL nu consideră că este oportună o modificare a sistemului fiscal în acest an, a declarat purtătorul de cuvânt al liberalilor, deputatul Ionuț Stroe, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, în contextul propunerilor pe care le-a formulat PSD în cadrul coaliției de guvernare.

Ionuț Stroe (PNL), pe B1 TV: Cota unică a contribuit masiv la dezvoltarea economiei

Liberalul a apărat cota unică și susține că măsura a crescut conformarea, a atras investitori și a încurajat antreprenoriatul.

„Cota unică a fost o decizie care pentru economia acestei țări în ultimii 15 ani, de când a fost aplicată, a contribuit masiv la dezvoltarea economiei. Întrebați orice dezvoltator privat, orice companie, și veți vedea că stabilitatea acestei taxări unice a produs rezultate benefice. Cota unică a crescut conformarea, ați văzut încasările, care au crescut în momentul adoptării ei. Cota unică a atras investitori. Cota unică, până la urmă, a simplificat foarte mult și sistemul de taxare, a încurajat antreprenoriatul”, a declarat Ionuț Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL consideră că menținerea cotei unice echivalează cu continuarea creșterii economice.

„Nouă ne trebuie o analiză extrem de serioasă ca să putem promova sau să ne putem gândi la alt sistem de taxare. Din punctul nostru de vedere, în momentul de față, oportunitatea menținerii cotei unice înseamnă, practic, continuarea creșterii economice. Nu ar trebui să ne gândim în acest moment cum facem rost de mai mulți bani de la unii și de la alții, ci ar trebui să îi lăsăm să se dezvolte și, în felul acesta, vom avea cu siguranță și mai mulți bani”, a adăugat el.

PNL nu va susține nici o eventuală supraimpozitare a proprietăților.

„În niciun caz nu am putea susține un asemenea demers. Aici lucrurile nu sunt decise. O modificare a taxelor de proprietate, de exemplu, în primul și în primul rând ar trebui să facă sens pentru oameni, nu neapărat pentru cei care colectează această taxă, adică într-adevăr este nevoie de bani, dar asta nu înseamnă că în mod automat ar trebui să ne îndreptăm către zona economică. Gândiți-vă că, la fel cum categoriile defavorizate trec prin perioade dificile, și antreprenorii privați traversează aceeași perioadă de dificultate economică. Apropo de proprietate, România este o țară de proprietari – la noi cultura este în așa fel lăsată încât să deținem proprietăți. Eu cred că o eventuală mărire a taxelor în zona impozitării proprietății s-ar duce și ar afecta direct portofelul oamenilor simpli mai degrabă”, a continuat Ionuț Stroe.

Nu în ultimul rând, deputatul a vorbit și despre taxarea muncii, despre care a spus că în momentul de față este „destul de ridicată în România”.

„La fel, mă întrebați de taxarea muncii – noi știm foarte bine, există în momentul de față o taxare destul de ridicată în România a muncii, dar asta nu înseamnă că trebuie în mod automat să mărim, de exemplu, taxarea capitalului, adică de ce am face acest lucru? Până la urmă, cei care dețin foarte mult capital sunt marile companii, care în mod implicit au foarte mulți angajați, deci ele oricum, implicit, plătesc foarte multe taxe în acest moment”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.

„De aceea am spune că în acest an, din punctul nostru de vedere, nu considerăm a fi oportună o modificare a sistemului fiscal sau mai ales a celui care să suprataxeze ceea ce în momentul de față este deja taxat”, a subliniat Ionuț Stroe.

Urmăriți B1TV.ro și pe