Isărescu: Aprecierea nominală a leului a atenuat şocurile pe piaţa combustibililor

Isărescu: Aprecierea nominală a leului a atenuat şocurile pe piaţa combustibililor
Foto: B1 TV

Aprecierea nominală a leului, cu 10% faţă de dolar, a temperat tendinţa importatorilor de a mări preţurile, precum şi şocuri mai mari, în special pe piaţa combustibililor, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Agenţii economici includeau în preţurile de import o marjă care făcea ca în special preţurile de import să aibă o tendinţă de creştere. Această apreciere a oprit un astfel de comportament. Aprecierea nominală a leului faţă de dolar a fost substanţială, de peste 10% şi a atenuat şocuri mai mari, în special pe piaţa combustibililor”, a spus Mugur Isărescu, în prezentarea raporturul trimestrial asupra inflaţiei.

În sensul temperării presiunilor inflaţioniste, în perioada anlizată, a acţionat persistenţa deficitului de cerere. Şeful Băncii Centrale a spus că se anticipiează o atenuare treptată a influenţei dezinflaţioniste a acestui factor, şi se va instala creşterea economică.

Mugur Isărescu susţine că aprecierea leului a reprezentat o tendinţă a pieţei, şi nu a fost un scop urmărit de BNR.

„După cum arată graficul, în cazul leului nu avem altceva decât ce s-a întâmplat în regiune (…) Este adevărat că ne-a ajutat, că a oprit acele anticipaţii că se va deprecia moneda, că se va duce nu ştiu în ce nivel, iar preţurile de import, dacă nu au scăzut, cel puţin şi-au temperat din potenţialul de creştere”, a continuat Isărescu.

Mugur Isărescu, despre aprecierea leului faţă de dolar

Ultima oră
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei
21:56 - Dan Vîlceanu, despre demiterea unor USR-iști din consiliile de administrație: Au folosit aceste companii să-și pună oamenii acolo? Nu am întrebat care sunt USR-iști. Trebuie să îți asumi reforme
21:41 - Comisia Europeană va achiziționa un tratament anti-COVID cu anticorpi monoclonali
21:40 - Ludovic Orban, după ce Florin Cîțu a cerut o anchetă la Ministerul Sănătății: Parțial îi dau dreptate, dar este și responsabilitatea premierului când un domeniu atât de important nu funcționează la parametri