Mugur Isărescu îndeamnă la calm după ce euro a trecut de 4,8 lei pe piața interbancară: “Trecem printr-un moment mai greu, dar controlabil, administrabil”

Mugur Isărescu îndeamnă la calm după ce euro a trecut de 4,8 lei pe piața interbancară: “Trecem printr-un moment mai greu, dar controlabil, administrabil
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis un mesaj prin care îndeamnă la calm în condițiile în care pe piața interbancară euro a crescut puternic și a depășit pragul psihologic de 4,8 lei în noaptea de miercuri spre joi.

În cadrul conferința anuală organizată de Asociația Analiștilor Financiari Bancari din România, Isărescu a arătat că deprecierea cursului de schimb nu-și au rostul câtă vreme 80% din deficitul extern este generat de deficitul bugetar. Guvernatorul BNR a îndeamnat la calm și arătat că sunt resurse în piață pentru finanțarea deficitului și că abordarea guvernului de a plăti arieratele este una corectă.

“Corecția deficitului extern trebuie făcută în principal prin corecția deficitului public”, spune Isărescu, citat de profit.ro.

“Corectarea nu se va putea face doar din deprecierea cursului de schimb. Și nici nu cred că e bine (…) Creșterea cursului nu face decât să facă mai dificilă finanțarea deficitului bugetar”, a subliniat guvernatorul BNR.

Acesta a arătat că deficitul bugetar de 4,4% din PIB este principalul generator al deficitului de contr curent, context în care deprecierea leului nu ar ajuta la corectarea dezechilibrului extern, ci chiar ar putea agrava problema.

“Dacă cifra este 4,4, terminăm discuția cu cursul de schimb. Ce rost are, când 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal? O să apară discuții că ajutăm guvernul. Lucrăm cu orice guvern pe care îl dă țara”, adaugă Isărescu.

Declarația guvernatorului ar putea fi interpretată drept un mesaj de apărare a leului prin intervenții în piață.

“Trecem printr-un moment mai greu, dar controlabil, administrabil. Nu cred că piețele își doresc tensiuni mari în România”, a ținut să sublinieze Isărescu.

Guvernatorul arată și că „abordarea guvernului este corectă” și că întâi trebuie văzută „situația reală” a bugetului și că este de acord cu plata arieratelor – executivul PNL a anunțat rambursări de TVA de 3,5 miliarde de lei.

Isărescu a adaugat că bugetul pe anul viitor trebuie construit cu “calm, responsabilitate, profesionalism”.