Japonia: Premierul Shinzo Abe a amânat majorarea taxei pe consum

Japonia: Premierul Shinzo Abe a amânat majorarea taxei pe consum
Foto: ft.com

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat, marți, divolvarea Camerei inferioare a Parlamentului, pentru a convoca alegeri, după ce a amânat majorarea taxei pe consum, relatează AFP.

Abe a declarat că promis să continue politica de creştere economică în beneficiul cetăţenilor, angajându-se în acelaşi timp să scadă cheltuielile publice, pentru a menţine încrederea ţării în plan extern

Prevăzută iniţial în octombrie 2015, cea de-a doua creştere, cu 10% a taxei pe consum a fost amânată pentru aprilie 2017.

„Nu va avea loc o a doua amânare a majorării taxei, indiferent de situaţia economică”, a declarat premierul Shinzo Abe, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că este necesar să obţină susţinerea cetăţenilor pentru a-şi continua politica economică.

După prima creştere a taxei pe consum de la 5% la 8% în aprilie, cheltuielile casnice au scăzut, a reamintit premierul japonez.

„Din păcate, cifrele privind Produsul Intern Brut publicate luni nu au arătat că se înregistrează o creştere economică”, a precizat Abe.

Japonia se află din nou în recesiune, ceea ce este surprinzător pentru experţi. Premierul Shinzo Abe şi-a exprimat însă convingerea că politica sa de relansare economică rămâne valabilă, însă le va oferi alegătorilor posibilitatea să se pronunţe în legătură cu acest program în urma scrutinului legislativ.

„În cazul în care coaliţia aflată la guvernare nu îşi păstrează majoritatea, aceasta înseamnă că programul economic este respins, iar, în acest caz, voi demisiona”, a declarat premierul Shinzo Abe.

Tags:
Ultima oră
14:38 - Ludovic Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic și să aibă forța și inteligența de a duce PNL la victorie. Am câștigat această competiție
14:32 - Directive date din taberele Cîțu și Orban, ca delegații la congres să-și dovedească votul. „Toți trebuie să deschidă perdelele la cabine” (FOTO)
14:20 - Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
14:11 - Ludovic Orban: Nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă (VIDEO)
14:04 - Dan Vîlceanu, către Ludovic Orban: În Parlament aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi (VIDEO)
13:40 - Peste 7,600 de noi infectări cu COVID-19 la nivel național și 264 de copii, spitalizați. Doar 3 paturi ATI, libere în București
13:34 - Rareș Bogdan, mesaj pentru susținătorii lui Orban: Nu puteți să rechiziţionaţi o sală. Nu stigați „demisia”, pentru că e guvernul nostru. Noi nu suntem PSD-isti
13:30 - CORONAVIRUS | Încă 7.676 de infectări în România. Pandemia a mai făcut 121 de victime / Bucureștiul a depășit pragul de 4 / 1.195 de pacienți la ATI în toată țara, din care 17 sunt minori
13:19 - Florin Cîțu: Nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Voi lupta pentru refacerea coaliţiei, dar nu voi permite ca PNL să fie înghenunchiat / Premierul și-a pierdut vocea până la finalul discursului (VIDEO)
12:51 - Discursul lui Klaus Iohannis, acoperit de susținătorii lui Ludovic Orban. Ce s-a scandat (VIDEO)