Kelemen Hunor: UDMR ar susține o taxă de solidaritate, pe doi ani, pentru anumite companii

Kelemen Hunor: UDMR ar susține o taxă de solidaritate, pe doi ani, pentru anumite companii
Foto: Facebook / Kelemen Hunor

Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, spune că formațiunea sa ar susține introducerea unei taxe de solidaritate, pe o perioadă de doi ani, pentru marile companii care au înregistrat un „extra-profit”, precum și că viziunea asupra măsurii diferă „de la un partid la altul”, transmite Agerpres.

UDMR ar susține o taxă de solidaritate, pe doi ani, pentru anumite companii, spune Kelemen Hunor

Liderul UDMR a menționat că viziunea asupra taxei de solidaritate este „diferită de la un partid la altul”.

„Eu, în 2020, 2021, dacă nu mă înşel, propuneam o taxă de solidaritate pentru doi ani de zile. Noi atunci am făcut un calcul şi asta ar fi însemnat 1,4 – 1,5 miliarde de euro, dar nu pentru toate companiile, ci pentru acele companii care, în pandemie, au făcut un profit mai mare decât era programat în bugetul lor cu un an înainte. (…) Atunci, eu am spus da, dacă reuşim să introducem o taxă de solidaritate pentru o perioadă de doi ani de zile. Deci, nu este ceva nou. Se mai practică, pe aici, pe acolo, în Europa, în mai multe locuri, dar nu este ceva care merge pe termen mediu, pe termen lung. Sigur, se poate discuta în continuare, nu a fost discutată în coaliţie o variantă de lucru, doar ideea a fost lansată”, susține Kelemen Hunor.

El s-a arătat de părere că o taxare de 1% pe o perioadă limitată nu ar fi o măsură „extravagantă”, ci s-ar justifica.

„Dacă ai reuşit să faci un profit, un extra-profit, sigur, specialiştii vin şi spun, dar ce înseamnă extra-profit, fiindcă în capitalism scopul este să faci profit. OK, dar, aici, tu ştii ce previziuni ai avut şi unde ai ajuns. Şi eu sunt de acord, pentru o perioadă limitată, să mergi spre o astfel de direcţie, pe anumite companii, din energie, din IT, din industria farmaceutică. (…) Da, dar nu înainte să discutăm detaliile şi pentru o anumită perioadă de timp. Deci, nu este ceva extravagant, fiindcă totuşi pe consumul cetăţenilor români ai făcut această creştere a profitului. Trebuie să vedem dacă se poate pune în aplicare şi în ce termeni”, a mai spus Kelemen Hunor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)
22:43 - Centrele comerciale moderne ocupă 4 milioane de metri pătrați în România / 2023: „un an cu un ritm susținut de proiecte noi”