Ludovic Orban, în vizită la Transgaz: Din păcate, în România, doar 35% dintre gospodării sunt conectate la rețeaua de gaz (VIDEO)

Ludovic Orban, în vizită la Transgaz: Din păcate, în România, doar 35% dintre gospodării sunt conectate la rețeaua de gaz (VIDEO)
Foto: captură Facebook

Premierul Ludovic Orban a vorbit, joi, în cadrul vizitei de lucru la Societatea Națională Transgaz, despre planurile de conectare la rețeaua de gaz a localităților din România. Totul, în contextul în care, în acest moment, doar 35% dintre gospodăriile din țară sunt racordate la rețeaua de gaze.

Ludovic Orban, despre proiectele care au ca obiectiv asigurarea conectărilor la magistralele de gaz a cât mai multor localități

”Transgaz are un plan extrem de ambițios în curs de derulare a magistralelor, care urmărește conectarea la rețeaua de gaz natural a cât mai multor localități. Sunt tronsoane ca Pojorâta-Vatra Dornei, Sighetu Marmației-Vișeu-Borșa – tronson de 89 de kilometri -, tronsonul Vaslui-Iași – un tronson de 95 de kilometri care este aproape finalizat – , tronsonul Techirghiol-Pecineaga Craiova-Segarcea, care este aproape finalizat, și continuarea cu tronsonul Segarcea-Calafat, cu o lungime de 90 de kilometri. Este aproape finalizat tronsonul de gazoduct care face legătura Mintia și Brad.

Există, de asemenea, o serie de alte proiecte, care urmează să fie demarate și au ca obiectiv asigurarea conectărilor la magistralele de gaz a cât mai multor localități.

Din păcate, în România, doar 35% dintre gospodării sunt conectate la rețeaua de gaz. Fără extinderea acestor magistrale, care să apropie aceste conducte de gaz de localități, (…) nu putem asigura conectarea la rețeaua de gaz”, a declarat șeful Guvernului.

Orban: Om obținut o primă tranșă de 234 de milioane de euro care să finanțeze proiecte de înființare a distribuțiilor de gaz în localități

De asemenea, Ludovic Orban a precizat că Executivul a oținut o tranșă de 234 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de înființare a distribuțiilor de gaz.

”În paralel cu toate investițiile Transgaz, noi deja am negociat și am obținut o primă tranșă de 234 de milioane de euro care să finanțeze proiecte de înființare a distribuțiilor de gaz în localități, iar pentru exercițiul 2021-2027, suntem în curs de negociere pentru a obține o finanțare de 800 de milioane de euro pentru a continua acest proiect”, a mai spus Ludovic Orban.

În cadrul vizitei de lucru, premierul a vorbit și despre alte proiecte de investiții, subliniind, printre altele,importanța gazoductului Ungheni-Chișinău.