Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)

Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dacă ne uităm pe execuția bugetară pe primele șase luni, cheltuielile cu bunuri și serivcii au crescut cu 37%, ceea ce arată o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public, a declarat fostul premier Ludovic Orban, duminică, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Ludovic Orban acuză partidele de la putere că „au generat noi și noi cheltuieli”

„Ei dădeau declarații publice că vor să reducă cheltuielile de personal la nivelul ministerelor și, în timp ce dădeau aceste declarații, Parlamentul vota creștere salariilor în sectorul public. Până la urmă, nu au aplicat această creștere, deși sunt obligați să o bage în rectificarea bugetară, pentru că a fost atacată legea la Curtea Constituțională. După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. În loc să restrângă cheltuielile, ei practic au generat noi și noi cheltuieli, afectând în schimb exact acele categorii de cheltuieli care îți asigură dezvoltare, și anume cheltuielile de investiții”, a spus fostul premier.

„Dacă ne uităm pe execuția bugetară pe primele șase luni, vedem că au crescut cheltuielile sociale, că au crescut transferurile, subvențiile, cheltuielile de bunuri și servicii – cheltuielile de bunuri și servicii au crescut cu 37%, mi se pare ceva absolut… asta arată o risipă uriașă și o lipsă de respect complet față de banul public. În schimb, unde au scăzut cheltuielile, la investiții și vor scădea în continuare, din punctul meu de vedere, pentru că aici Guvernul nu înțelege”, a continuat Ludovic Orban.

„Vă dau un exemplu, bugetul Ministerului Dezvoltării – încă de la Legea bugetului de stat a fost subdimensionat bugetul Ministerului Dezvoltării, care este folosit pentru investiții. A fost bugetat sub nivelul resurselor necesare, iar acum, la rectificare, față de nevoile care sunt din punctul meu de vedere de cel puțin 5 miliarde, s-a alocat o sumă ridicolă. Ce înseamnă asta? Că nu vor putea să plătească situațiile de lucrări pe lucrările în curs de realizare”, a mai afirmat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal