Luptă strânsă pentru alegerea noului șef al Băncii Mondiale: Jose Antonio Ocampo și Ngozi Okonjo, printre candidați

Luptă strânsă pentru alegerea noului șef al Băncii Mondiale: Jose Antonio Ocampo și Ngozi Okonjo, printre candidați
Foto: in2eastafrica.net

Luptă strânsă pentru şefia Băncii Mondiale. În timp ce mai mulţi foşti oficiali ai instituţiei o susţin la conducere pe Ngozi Okonjo-Iweala, ministrul de Finanţe al Nigeriei, Statele Unite vor să-şi impună propriul candidat, lansat în cursă chiar de preşedintele Barack Obama. 

Conform tradiţiei, candidatul susţinut de Washington are cele mai mari şanse să obţină postul de preşedinte al Băncii Mondiale.

Competiţia pentru alegerea noului preşedinte al Băncii Mondiale este din ce în ce mai acerbă. Pentru prima dată de la înfiinţarea instituţiei, acum 60 de ani, sunt mai mulţi candidaţi pentru acest post. 

Ngozi Okonjo-Iweala, fost director al Băncii Mondiale, Jose Antonio Ocampo, fost ministru al Finanţelor în Columbia, şi Jim Yong Kim, expert în sănătate publică şi preşedinte al Colegiului Dartmouth din SUA, sunt candidații pentru acest post.

În calitate de cel mai mare acţionar al Băncii, Statele Unite au făcut legea, iar candidatul propus de Washington, singurul înscris în cursă până anul acesta, a devenit aproape automat preşedintele instituţiei.

Acum însă, situaţia este puţin diferită, în sensul că mai mulţi economişti şi directori din Banca Mondială au anunţat într-o scrisoare că-l susţin pe actualul ministru de Finanţe al Nigeriei, Ngozi Okonjo-Iweala.

Tot ei susţin că, de-acum, alegerea viitorului preşedinte al instituţiei financiare internaţionale ar trebui să fie făcută pe merit şi nu în funcţie de puterea celui mai mare dintre statele acţionare.

De o oarecare susţinere se bucură şi columbianul Jose Antonio Campo.

Statele emergente, care au mai multă putere financiară, precum Brazilia, Rusia, India, China sau Africa de Sud vor schimbarea sistemului de alegere a preşedintelui Băncii Mondiale.

Interviurile pentru alegerea succesorului actualului președinte, Robert Zoellick, vor avea loc începând de săptămâna viitoare şi se vor termina pe 20 aprilie.