Mai mulți ambasadori au cerut Guvernului despăgubirea furnizorilor de energie care au compensat facturile / Companiile se confruntă cu probleme de flux de numerar pentru că nu și-au primit banii

Mai mulți ambasadori au cerut Guvernului despăgubirea furnizorilor de energie care au compensat facturile / Companiile se confruntă cu probleme de flux de numerar pentru că nu și-au primit banii
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ambasadorii din Franța, Marea Britanie, Germania și Italia au solicitat Guvernului Ciucă să facă plățile către marii furnizori de energie care au aplicat măsurile de compensare și plafonare a facturilor, căci aceștia au ajuns să se confrunte chiar cu probleme de flux de numerar din cauza schemei de ajutor a populației, informează Economedia.

Ambasadele cer Guvernului să facă plățile către furnizorii de energie

Scrisoarea a fost semnată de ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, de cel al Germaniei, Peer Gebauer, de ambasadorul Franței, Laurence Auer, și de cel al Italiei, Alfredo Maria Durante Mangoni. Ea a fost trimisă premierului Nicolae Ciucă și ministrului Energiei Virgil Popescu (PNL).

Marii furnizori de energie E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) au fost afectați de plafonarea prețurilor impusă de Guvern și de pierderile înregistrate din cauza faptului că autoritățile nu recunosc costurile mai mari de operare a rețelei. Pierderile totale estimate se ridică la un miliard de euro.

Pe lângă acestea, cei patru furnizori au probleme reale de flux de numerar, având nevoie de finanțare prin linii de credit pe termen scurt de la bănci pentru a-și susține activitatea. Asta deoarece încă nu au primit despăgubirile de la stat pentru compensarea facturilor, scriu ambasadorii în scrisoarea lor, citată de Economedia.

„Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%. Din toamna trecută, ei s-au confruntat, la fel ca și consumatorii, cu prețuri vertiginoase la energie pe piețele angro. Această dinamică afectează profund și sectorul distribuției de energie, care se confruntă cu o criză fără precedent”, se mai arată în scrisoare.

Ambasadorii și-au exprimat apoi speranța că „neplata despăgubirilor se datorează unor chestiuni tehnice și că acestea vor fi plătite rapid și la timp”.

„Permiteți-ne să ne exprimăm înțelegerea pentru situația foarte dificilă cu care se confruntă Guvernul României (precum și guvernele noastre) în ceea ce privește creșterea dramatică a prețurilor în sectorul energetic. Suntem pe deplin conștienți că nu există soluții ușoare. Cu toate acestea, credem cu tărie că orice soluție durabilă trebuie să ia în considerare interesele consumatorilor, precum și interesele justificate ale sectorului de afaceri”, arată ambasadorii, potrivit Economedia.

Guvernul susține că a început plățile către furnizorii de energie

„Începând de luni, după redepunerea noilor cereri de solicitare de sume, se fac noi plăți. Ieri am avut 18 milioane lei. Azi, până la intrarea în ședința de guvern, avem 3 furnizori cu 6,5 milioane. Actualizăm oră de oră sumele. Zi de zi, cum avem situațiile înaintate de dumnealor și verificările de vigoare, imediat punem în plată fără să ai așteptăm cele 30 de zile cum scrie în lege”, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD).

La rândus său, Virgil Popescu (PNL) a precizat că la Ministerul Energiei plățile au început acum două săptămâni, iar săptămâna trecută au fost date cinci milioane de lei: „Facem plăți săptămânal, vinerea se trimit”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest
20:16 - David Popovici, cel mai rapid în semifinalele de la 200 m liber. Românul va concura luni pentru o nouă medalie la Campionatul European de Natație