Majoritatea celor 27 de state UE susțin recunoaşterea gazelor naturale şi a energiei nucleare drept surse de energie verde

Majoritatea celor 27 de state UE susțin recunoaşterea gazelor naturale şi a energiei nucleare drept surse de energie verde

Majoritatea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene susțin recunoaşterea gazelor naturale şi a energiei nucleare, drept surse de energie verde, în lupta cu schimbările climatice.

Liderii Uniunii Europene s-au străduit să găsească un punct comun în timpul unei lungi dezbateri despre cum să ușureze coșmarul creșterii facturilor la energie.

Discuția pe problema energetică care a durat ore întregi la summit-ul liderilor UE a avut loc pe fondul unor prețuri în spirală, care lovesc gospodăriile și întreprinderile care încă se luptă să supraviețuiască din cauza impactului pandemiei Covid-19. Având nevoie de soluții imediate, liderii caută, de asemenea, să protejeze aprovizionarea cu energie a blocului din cele 27 de națiuni, accelerând tranziția de la combustibilii fosili poluanți la alternative durabile, scrie ekathimerini.com.

Pentru a ajuta consumatorii și companiile în această iarnă, liderii au fost de acord că reducerile de impozite, ajutorul de stat și alte măsuri, cum ar fi amânările plății facturilor propuse de Comisia Europeană, ar fi utile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

În concluziile lor, ei au cerut brațului executiv al UE să analizeze piețele de gaze și electricitate, precum și programul de comercializare a emisiilor al blocului, în cadrul căruia companiile plătesc pentru dioxidul de carbon pe care îl emit. Scopul este de a verifica dacă manipularea pieței ar fi putut influența creșterea prețului carbonului.

Dar nu s-a menționat înființarea unui program comun de achiziții pentru rezervele de gaze, idee propusă recent de Spania.

Discuțiile au avut loc cu doar 10 zile înainte de deschiderea unui summit al ONU privind clima, care este considerat pe scară largă ca ultima șansă de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că executivul UE și statele sale membre lucrează deja pentru a ușura povara creșterii facturilor la energie asupra gospodăriilor și întreprinderilor.

Ea a spus că liderii vor trebui, de asemenea, să se uite la modul în care funcționează piețele de energie, dar a subliniat că „pe termen mediu și lung, este foarte clar că strategia trebuie să fie de a investi masiv în energie curată și regenerabilă” produsă în Europa.

Dezbaterea privind creșterea prețurilor la energie a avut loc, de asemenea, pe fondul relațiilor înghețate cu Rusia, un furnizor cheie de gaze pentru Europa.

Von der Leyen a declarat miercuri că blocul care importă 90% din gazul său – o mare parte din rivalul strategic al Rusiei – „ne face vulnerabili”. Gazul reprezintă un sfert din totalul consumului de energie european.