Marcel Boloș, despre consolidarea clădirilor cu fonduri europene: Au fost depuse peste 6.200 de cereri de finanțare și au fost încheiate 1.200 de contracte, cu o valoare de peste 2,4 miliarde euro (VIDEO)

Marcel Boloș, despre consolidarea clădirilor cu fonduri europene: Au fost depuse peste 6.200 de cereri de finanțare și au fost încheiate 1.200 de contracte, cu o valoare de peste 2,4 miliarde euro (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a anunțat că au fost încheiate 1.200 de contracte, cu o valoare de peste 2,4 miliarde euro, pentru consolidarea clădirilor și eficientizarea lor din punct de vedere energetic. Oficialul a oferit detalii, miercuri, la Știrile B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.

Marcel Boloș (MIPE), pe B1 TV, despre consolidarea clădirilor cu fonduri europene

Întrebat despre atragerea de fonduri europene pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a afirmat: „Măsurile pe care le-am avut cu finanțare din fonduri europene au prevăzut atât componenta de consolidare a clădirilor, inclusiv consolidări care privesc riscul seismic, și combinat cu măsura de eficiență energetică, care a dus la aceste măsuri care privesc reabilitarea energetică și reducerile de consum energetic”.

„Au fost depuse peste 6.200 de cereri de finanțare, atât din partea beneficiarilor instituții publice, cât și din partea proprietarilor care locuiesc în blocuri de locuințe, și au fost încheiate 1.200 de contracte, cu o valoare de peste 2,4 miliarde euro. Din acest punct de vedere, am asigurat cadrul normativ necesar și fondurile care să fie accesibile celor care au și doresc să intervină asupra clădirilor, mai ales pe zona de consolidare a acestora”, a adăugat Marcel Boloș.

Întrebat cine poate să solicite astfel de finanțări și cum, el a răspuns: „Clădirile proprietate a persoanelor fizice, pe de o parte, dar și clădirile care aparțin instituțiilor publice, acestea au prioritate la finanțare și sunt în concordanță cu normele europene în vigoare. Prin urmare, toți cei care dețin în proprietate o locuință, persoane fizice, prin intermediul asociațiilor de proprietari, dar și a primăriilor interesate ca să vină în sprijinul acestora, pe de o parte, cât și proprietarii persoane juridice de natura instituțiilor publice au asigurat accesul la fonduri și chiar îi încurajăm, pe această cale”.

„În măsurile de eficiență energetică, care vor continua și în programele operaționale regionale, sunt alocate și acolo peste 1,8 miliarde euro în vederea lucrărilor de eficiență energetică, cu componentă de consolidare, pentru că aceasta este modalitatea prin care putem să intervenim. Cred că sunt fonduri care, odată accesibile pentru lucrările de eficiență energetică, să poată să fie intervenții și asupra problemelor de consolidare și a combaterii riscului seismic, a protejării împotriva riscului seismic”, a continuat Marcel Boloș.

„Sunt în evidențele noastre intervenții pe acest tip la clădiri instituții publice peste 444 de astfel de cereri și contracte care au fost depuse. Totuși, reprezintă un număr semnificativ și, din acest punct de vedere, intervențiile asupra clădirilor prevăd și aceste lucrări, de consolidare, pe care le-am menționat”, a mai spus ministrul fondurilor europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe