Marius Pașcan: România, pusă în situația de a avea grave probleme economice tocmai pentru că își reduce capacitățile de energie. Dacă aveam politicieni verticali, ar fi cerut resurse UE pentru energia verde (VIDEO)

Marius Pașcan: România, pusă în situația de a avea grave probleme economice tocmai pentru că își reduce capacitățile de energie. Dacă aveam politicieni verticali, ar fi cerut resurse UE pentru energia verde (VIDEO)
Foto: Facebook @ Marius Pașcan

Marius Pașcan, prim-vicepreședintele PMP, a vorbit despre Green Deal și s-a arătat de părere că politicienii români ar fi trebuit să ceară resurse europene pentru tranziția la energie verde. „România este pusă în situația de a avea grave probleme economice tocmai pentru că își reduce capacitățile de energie”, a spus fostul parlamentar, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Marius Pașcan (PMP), pe B1 TV, despre situația din energie și Green Deal

Întrebat despre întoarcerea Europei la cărbune, prim-vicepreședintele PMP a explicat: „E o chestiune absolut complexă. Eu vreau să vă spun următorul lucru, fiindcă am criticat povestea asta cu Green Deal, cel puțin raportată la România, din start – nu pentru că aș fi împotriva Uniunii Europene, ba din contră, eu sunt pro-european, dar am spus, câtă vreme premisa de la care pornim este totuși autonomia energetică, până nu avem alternativă la producția de electricitate din cărbune, nu închidem capacitățile pe care le avem, că este absurd”.

„Mai mult decât atât, uitați-vă în lume. Adică dacă noi vorbim de Green Deal, vorbim și de premisa aceasta, să reducem poluarea, păi oare ce poluare e acum cu un război la granițe, cu Ucraina, când acolo e o poluare de nu se poate cu atâtea bombe și atâtea materiale chimice care sunt dispersate în atmosferă, chiar pericol nuclear. Uitați-vă la China, are vreo preocupare oare, ca mare putere și economie, să reducă poluarea? Ne-am trezit noi, europenii, mai deștepți, câtă vreme n-aveam alternativă – și România cu atât mai puțin”, a continuat el.

„Eu cred că în situația actuală excepțională, când România este pusă în situația de a avea grave probleme economice tocmai pentru că își reduce capacitățile de energie, nu mai produce suficient, e nevoită să importe la niște prețuri prohibitive, cred că, din contră, dacă aveam niște politicieni care erau verticali și se gândeau și la interesul acestei țări, ar fi spus în Uniunea Europeană, domne`, suntem de acord, dar dați-ne resurse pentru energia verde”, a adăugat Marius Pașcan.

„Și noi trebuia să ne vedem de interesul nostru și în această perioadă excepțională chiar statul să meargă să recurgă la măsuri excepționale, implicit de naționalizare a capacităților de producție, pentru a spori producția de energie și a căuta să fim autonomi, și a le da și altora că putem acest lucru dacă producem la capacitatea maximă a României de energie și gaze”, a mai spus fostul parlamentar.

Urmăriți B1TV.ro și pe