Medicii români riscă să rămână fără salarii în ultimele două luni ale anului

Medicii români riscă să rămână fără salarii în ultimele două luni ale anului

Personalul medical de la nivelul întregii ţări riscă să rămână fără salarii în ultimele două luni ale acestui an. Vestea vine de la preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, care a subliniat că problema fundamentală din cadrul sănătăţii este nivelul scăzut al veniturilor medicilor. Bugetul alocat pentru anul 2012 mai poate acoperi salariile personalului medical doar până în data de 4 noiembrie.

Deşi ultima rectificare bugetară a fost pozitivă pentru sănătate, sumele acordate s-au îndreptat mai mult spre plata arieratelor şi mai puţin spre cheltuielile de personal.

”Este un fapt pozitiv că la rectificarea de buget la sănătate, contrar celor declarate înainte, rectificarea a fost pozitivă, toate aceste sume merg majoritatea spre plata arieratelor şi mai puţin spre cheltuielile de personal. La felul cum a fost repartizat acest buget, cheltuielile de personal sunt acoperite până la prima jumătate a lunii noiembrie şi va fi absolut necesară o altă rectificare de buget ca să acopere cealaltă jumătate a lunii noiembrie şi luna decembrie”, a explicat Astărăstoae.

Şi reprezentanţii sindicatelor din sănătate se declară nemulţumiţi de acest lucru şi spun că sunt decişi să înceapă protestele.

”La bugetele pe care spitalele le au acum, salariile întregului personal sanitar, şi aici am în vedere şi asistenţii medicali şi celelalte categorii de personal, fondurile nu sunt suficiente pentru plata salariilor. Noi credem în buna-credinţă a Casei Naţionale de asigurări de sănătate şi a Ministerului Sănătăţii, în cazul în care vom descoperi că nu vor fi asigurate salariile, noi oricum ne vom duce la îndeplinire calendarul de proteste”, a replicat Marius Sepi, prim-vicepreședinte al Federației ”Sanitas”.

”Am făcut toate demersurile, trebuie să facem o notă prin care să aducem la cunoştinţă ministerului finanţarea pe anul 2013. Finanţarea era asigurată pentru luna octombrie inclusiv, era problema lunii noiembrie şi decembrie”, susține și Ioan Bârliba, managerul spitalului Sfântul Spiridon din Iași.

Totodată, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat în timpul unei dezbateri că sistemului medical din ţara noastră îi lipseşte o politică reală a resurselor umane în sănătate.

„Ne confruntăm cu refuzul spitalelor româneşti de a angaja medici români pregătiţi în afară, chiar dacă ele au nevoie de aceşti medici. Nu neapărat managerul spitalului este cel care spune. Nu. Ci chiar colegii de pe secţie. Se spune că e supracalificat. Ajungem să vedem şi o teamă de specialiştii care au lucrat afară”, a declarat Arafat.

În replică, Vasile Astărăstoaie spune că „astfel de cazuri pot fi enumerate pe degetele de la o mână. Spitalele pot angaja personal, dar nu pot depăşi cheltuielile de personal care au fost alocate până acum. La bugetul alocat în prezent mai pot fi plătite salariile medicilor până în 5 noiembrie.”

Conform datelor Colegiului Medicilor, în perioada 2007 – 2013 din România au plecat 15.000 medici. În același interval în România s-au întors 624 de medici.

Salariile medicilor romani, in pericol in ultimele doua luni ale anului

Embed:
Ultima oră
19:29 - Mirel Rădoi a anunțat stranierii pentru meciurile cu Germania și Armenia
19:22 - Asztalos Csaba (CNCD): Certificatul verde COVID în sine nu are elemente de discriminare, dar e important ca aceste restricții, în intepretarea mea, să fie adoptate prin lege, nu prin acte administrative (VIDEO)
18:59 - Activiștii de mediu, bătuți și umiliți de mafia lemnului. Infractorii i-au dezbrăcat la pielea goală (VIDEO)
18:58 - Mihai Dragolea, jurnalistul bătut când documenta mafia pădurilor: S-au năpustit asupra noastră cu topoare și bâte. Să ataci așa în 2021 înseamnă că ai foarte mult furt de acoperit în spate și ai de pierdut sume enorme (VIDEO)
18:05 - Probleme la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Anunțul Nuclearelectrica
18:03 - Guvernul a aprobat lista restricțiilor pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19 / Certificatul verde, obligatoriu la spectacole, cinema, nunți, botezuri dacă incidența sare de 3 la mie
17:47 - Primul oraş din România care revine în scenariul roșu din cauza infectărilor cu coronavirus
17:31 - Decizie controversată a unui primar USR-PLUS: Festival cu specific german, în loc de zilele municipiului. „Va fi adresat tuturor, indiferent de gen”
17:23 - Zeci de ONG-uri cer anchetă transparentă în cazul jurnaliștilor și activistului de mediu bătuți într-o pădure din Suceava / Mafia lemnului lucrează nestingherită în fieful lui Gheorghe Flutur, om cu influență din #echipacâștigătoare
16:53 - Acuzații de fraudă la alegerile din USR-PLUS. Se solicită suspendarea procedurii