Mii de români au depus reclamații la ANPC împotriva abuzurilor din domeniul bancar

Mii de români au depus reclamații la ANPC împotriva abuzurilor din domeniul bancar
Foto: b365.ro

Sute de mii de români s-au îndatorat în perioada bulei imobiliare din perioada 2006-2008. De la creditele în franci elvețieni, la cele în euro sau, mai rar, în lei. După ce au plătit ani buni, românii și-au dat seama că înțelegerile semnate cu băncile nu au fost tocmai corecte.

„Avem în jur de 6000 de reclamații până în momentul de față, însumate comisariatele județene cu municipiul bucurești și cele care vin la anpc. de la începutul anului, numai aici la ANPC au sosit 2000 de reclamații. Românii reclamă, au început să studieze contractul și ne reclamă tot felul de comisioane de clauze posibil abuzive”, a delarat președintele ANPC, Marius Dunca pentru B1 TV.

Chiar dacă în instață clienții au obținut mai multe victorii în fața băncilor, niciuna definitivă deocamdată, instituţiile financiare păstrează clauzele din contractele de credit aflate în derulare, chiar dacă, după o decizie definitivă a instanței, vor fi obligate, legal, să le schimbe.

Una din scuzele cel mai des auzite de profesioniștii din domeniul protecție consumatorilor este cea a negocierii directe dintre fiecare client și bănci, pe contractele de creditare. Un mit, susțin ONG-urile de profil.

„Contractul a fost negociat între bancă și client. ceea ce nu este adevărat. Consumatorul nu a putut să negocieze. Rl a semnat un contract de adeziune și a fost de acord cu toate clauzele inserate în acel contract”, au explicat președintele AURSF.

Cum bătălia dintre clienți și bănci continuă în instanță, instituțiile de creditare acceptă cu greu eliminarea clauzelor problemă din contracte. Mai mult, în Parlament s-a dat o adevărată bătălie pentru schimbarea legislației, în favoarea băncilor. Deocamdată, presiunea mediatică a încetinit ritmul lucrurilor. Dacă legislația va fi însă schimbată, nici măcar ANPC-ul nu va mai putea veni în ajutorul clienților păcăliți de bănci.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)